Anna Ranuan ahmapennuille nimi

Ahmapennut ovat ulkoilleet kuluvan kuun alusta saakka. Kuva: Ranuan Eläinpuisto

Ranuan eläinpuiston ahmapariskunta sai perheenlisäystä helmikuussa. Pentujen tarkastuksessa saatiin selville tulokkaiden olevan uros ja naaras.

Näiden karvaturrien nimeämiseen eläinpuisto pyytää apua suurelta yleisöltä nimikilpailun muodossa. Nimiehdotuksia poika- ja tyttöpennulle voi antaa paitsi Ranuan eläinpuistolla, myös Ranuan eläinpuiston nettisivuilla.

Luonnossa ahmat synnyttävät kaivamaansa lumiluolaan ja pennuilla on alkuun mainio kermanvaalea suojaväritys lumiseen ympäristöön.

Eläinpuiston 10-vuotiaalla Batsi- naaraalla oli valittavanaan lumiluolan kaivamisen sijaan parikin tekopesää, joista se valitsi valvontakameralla varustetun luolan. Näin ahmaperheen elämää on päästy seuraamaan kameran välityksellä.

Toukokuun alusta saakka emo on sallinut pentujensa myös ulkoilla, joten hyvällä tuurilla eläinpuiston kävijä voi nähdä ahmapainia pentujen temmeltäessä aitauksessaan.

Ahma luetaan Suomessa uhanalaisiin lajeihin ja niitä on maassamme noin 230–250 yksilöä. Ranuan eläinpuiston ahmat kuuluvat Euroopan eläintarhojen liiton EAZA:n ahmojen suojelu- ja lisäännyttämisohjelmaan.

Nyt syntyneet ahmanpennut ovat perimältään arvokas lisä Euroopan eläintarhojen ahmakannalle, sillä niiden isä Rasputinin emä on peräisin Venäjän Murmanskista edustaen luonnon ahmakantaa.