Saamelaismusiikin kärkinimet Ijahis idjaan

Ijahis idja -tapahtuma järjestetään 19.-21.8. Pääesiintyjäksi on kiinnitetty ruotsinsaamelainen Sofia Jannok yhtyeineen. Kuva: Livenation

Elokuussa järjestettävän alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idjan pääesiintyjä on tänä vuonna ruotsinsaamelainen Sofia Jannok yhtyeineen. Jannok on yksi tämän hetken kirkkaimpia tähtiä saamelaismusiikissa. Modernin saamelaismusiikin suosikkiartistit Ylva ja Ágy saapuvat myös tapahtumaan.

Äskettäin uuden albuminsa ”ORDA – This is my land” julkaissut Sofia Jannok on tullut musiikkinsa ohella tunnetuksi saamelaisten oikeuksien puolustajana ja aktivistina. Tämä kuuluu myös hänen musiikissaan kuten kappaleissa ”We are still here” ja ”This is my land (Sápmi)” Hänen musiikkinsa on yhdistelmä poppia ja powerjoikua. Jannok on itse sanonut, että musiikki on hänen tapansa yrittää aikaansaada muutos.

Sofia Jannok on tehnyt pitkän uran saamelaismusiikin parissa ja kiertänyt ympäri maailmaa esittämässä musiikkiaan. Elokuussa 2016 hän palaa Inariin ja Ijahis idjaan. Odotettavissa on epäilemättä unohtumaton elämys

Hypnoottinen Ylva

Ylva on elektronisen musiikin mystinen uutuus, juuri julkaisemaisillaan debyyttilevynsä. Yhtye koostuu kolmea eri kansakuntaa edustavasta nelikosta, joiden musiikilliset taustat voisivat tuskin enempää toisistaan poiketa.

Yhtyeen keulakuvana toimii Niillas Holmberg, palkittu runoilija-muusikko-näyttelijä Saamenmaalta. Stefan Kvarnström on ruotsalainen tuottaja-muusikko, joka aloitteli uraansa kuuluisan Tambourine Studiosin leivissä. Antero Priha lukeutuu Suomen legendaarisimpiin trumpetisteihin. Asko Keränen on suomalaisen rock-legendan, kulttibändi 22-Pistepirkon, jäsen.

Ágyn kansainvälinen soundi

Ágy (Agnete Båtnes Braaten) on norjansaamelainen electropop-artisti. Hän kirjoittaa kappaleitaan modernilla tavalla sekä englanniksi että saameksi. Mukana on myös elementtejä perinteisestä joiusta. Ágyn elektroninen soundi perustuu vahvoihin melodioihin, hypnoottisiin rytmeihin ja harmoonisiin koukkuihin.

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta, Saamelaismuseo Siida, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Ravintola Lyeme ja Hotelli Kultahovi.