Hannu Hautaniemen orkesteri on sulattanut suomalaisten sydämet

Hannu Hautaniemi on Sallan poikia. Mies on Sallan poikia ja esiintyy 19.7. Sallapäivillä sekä samana iltana Kursun kylätalolla.

Elisa Javarus

Kursulaissyntyinen Hannu Hautaniemi astuu lounastamaan kemijärveläiseen ravintolaan. Mies tunnistetaan välittömästi, saman tien eräs rohkea ihailija tarttuu hihaan. Nainen kiittelee Hannu Hautaniemen orkesterin viimeistä keikkaa Itä-Lapissa. Silmät loistaen hän hehkuttaa ja kehuu, kuinka vilpittömiä miehet ovat lavalla. Miten he osaavatkaan ottaa yleisön huomioon.

Puhumattakaan kokoonpanon musiikista, joka on sulattanut suomalaisten sydämet. Yhtyeen musiikissa soi elämän syvimmät peruselementit; lempi, tuska ja kaipuu.

Hannu on perheineen matkalla Posion suuntaan, missä miehellä on kesämökki. Siellä hän lataa akkujaan ja nauttii jälkikasvun seurasta, lapsenlapset ovat miehelle tärkeitä. Muutaman lomapäivän jälkeen maantie kutsuu jälleen. Mies tarkistaa keikkakalenterista, mihin kääntää autonsa keulan.

Juna vislaa listojen kärjessä

Hannu Hautaniemen orkesteri on noussut tanssikansan suosioon. Orkesteri hurmaa kesäisillä lavoilla ja ravintoloissa. Viimeisten viikkojen aikana Esko Koivumiehen yhtyeelle säveltämä ja sanoittama kappale Juna on vislannut Radio Pookin ja Radio Jyväskylän listojen kärkikahinoissa.

Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu useiden nimekkäiden suomalaisten ja lappilaisten sävellyksiä ja sanoituksia. Kappaleiden takaa löytyvät muun muassa Seppo Leino, Mauri Kiviniemi, Hannu Alaluusua, Katja Tanskanen, Keijo Laitinen, Aarre Hautamäki, Niilo Huovinen ja Jussi Rasinkangas.
Hautaniemen monissa kappaleissa sovituksesta vastaa palkittu musiikintekijä Janne Hyöty. Sovittajalla on sormensa pelissä lukuisissa japanilaisille, korealaisille ja kiinalaisille yhtyeille tehdyissä sävellyksissä, sekä ruotsalaisissa että kotimaisissa euroviisuehdokassävellyksissä.

Sallasta suosion huipulle

Hannu Hautaniemi on Sallan poikia. Jo rippikouluikäisenä mies opetteli kaikki perinteiset pelit ihan tanssikoulussa. Musiikin kuuntelu oli mieleen, etenkin Reijo Taipaleella ja Souvareilla on ollut suuri merkitys Hannun elämässä.

Hannu on tehnyt pitkän päivätyön veturinkuljettajana, hän on aina arvostanut ammattiaan. Päästyään miehen ikään ja jäätyään ansaituille eläkepäiville, aika oli kypsä musisoinnille. Oli sattuman sanelema juttu, kun Oulun seudulla vaikuttavat yhtyeen jäsenet kohtasivat.

– Kertalaakista kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Nyt mennään eteenpäin näillä eväillä, eikä jäädä murehtimaan menneitä, eli sitä, mitä jos olisin lähtenyt muusikon uralle nuorempana, Hannu heläyttää hymyssä suin.

Hannun lisäksi orkesteriin kuuluvat Veikko Aho (harmonikka), Tapio Kuha (basso/kitara) ja Kari Hautasaari (rummut). Yhtye on julkaissut tähän mennessä kolme pitkäsoittoa.