Juha-Matti on yksi taikaviihteen kovimmista konkareista

Juha-Matti Ristiharju poseeraa uuniperunamerestä. Mies on Suomen johtavia ammattitaikureita. Hän kiertää koko Suomen alueella, mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Mies nostattaa tunnelman kattoon, tarjoaa uskomatonta taikuutta, puhdasta komiikkaa ja vauhdikasta menoa. Kuva: Jaana Virtanen/Juha-Matti Ristiharju.

Elisa Javarus

Rovaniemeläinen taikuri ja koomikko Juha-Matti Ristiharju (34) on nuoresta iästään huolimatta yksi Suomen taikaviihteen kovimmista konkareista. Plakkarissa on lukuisia SM- ja PM- mitaleita, joiden värit ovat hopeaa ja pronssia. Juha-Matti ei ole koskaan osallistunut kisoihin titteli tai se kirkkain mitali silmissä kiiluen. Kisailu ja niihin valmistautuminen ovat olleet miehelle uuden materiaalin luomisen haaste.

– Aina on tullut tehtyä jokin moka, jonka takia se kulta on lipsahtanut ohi suun, Juha-Matti paljastaa pilke silmäkulmassa.

Lapin oma taikuri on hakenut oppia ja ideoita esityksiinsä muun muassa Las Vegasista, Los Angelesin legendaarisesta Magic Castlesta sekä New Yorkista. Usean vuoden ajan Juha-Matti on kutsuttu Suomen edustajaksi maailmanlaajuiseen taikurikongressiin Espanjaan.

Kaikki alkoi Tulppion taikamailla

Kaikki alkoi aikanaan Juha-Matin lapsuudenmaisemissa Tulppion taikamailla. Alun toisella kymmenellä ollessaan hän oli kolunnut läpi koko Savukosken kirjaston. Täysin vahingossa hän otti kouraansa Solmu Mäkelän taikakirjan. Se vei miehen täysin mennessään. Peli oli selvä, kun töllössä näytettiin David Copperfield ja Iiro Seppäsen esiintymiset. Taikuus tarttui Juha-Mattiin pysyvästi.
Pitkäjänteisen ja lujan harjoittelemisen jälkeen 2000-luvun alussa alkoi tarjoutua työtilaisuuksia. Samaan kuumaan Juha-Matti pisti repun pykälään ja lähti hankkimaan sitä oikeaa ammattia Rovaniemelle.

Mies kävi kuuliaisesti koulun loppuun ja hankki korkeakoulututkinnon Lapin Yliopistosta kasvatustieteistä ja markkinoinnista. Kouluhousut kuluivat puhki vuosien saatossa, eikä tutkinto taannut työpaikkaa.

Juha-Matti on Suomen johtavia ammattitaikureita

Päätös lähteä täysipäiväiseksi viihdyttäjäksi ei ollut vaikea. Sydämellinen ja sympaattinen mies tekee sitä, minkä osaa parhaiten. Hän lumoaa ja tekee täydellisiä ihmeitä. Juha-Matti naurattaa ja hämmästyttää yleisönsä niin, että se muistetaan. Tänä päivänä mies on ammattitaikuri, joka elättää itsensä viihdyttämisellä.

Rovaniemi on muodostunut miehelle ja hänen avovaimolleen hyväksi paikaksi elää. Lapin pääkaupungista pääsee muutamassa tunnissa Suomen pohjoisimpaan kolkkaan ja kehä kolmosen sisäpuolelle.