Keroille ja kuruihin helposti

Isokuru on Suomen suurin kuru ja sijaitsee jylhässä Pyhä-Luoston maisemassa.kuva: Anna Pakkanen/Metsähallitus

Anna Pakkanen

Ikivanhat metsät humisevat ympärillä, kuukkeli lehahtaa lähipuuhun suupalan toivossa. Polku kiemurtelee vihreän mustikkamaton peittämän kangasmetsän läpi viistäen kauniin harmaaksi jäkälöityneitä rakkakivikoita. Polussa on jotain omaperäistä, sitä astellessa hidastuu mielikin, sitä uppoaa omiin aatoksiinsa.

Kuin huomaamatta on jo Suomen suurimman kurun, jylhän Isokurun ympäröimänä, missä muinaiset metsäsaamelaisetkin ovat liikkuneet. Reitti on johdattanut Pyhä-Luoston kansallispuiston ytimeen, keskelle erämaata. Kaikki kylän palvelut ovat edelleen lähellä, polut ovat helppoja, hyvin hoidettuja ja niiden varsilla on paljon taukopaikkoja, joissa voi rauhassa nauttia retkieväät pehmeän nuotiosavun leijaillessa punakylkisten honkien lomitse. Mitähän puuvanhukset ovatkaan elämänsä aikana nähneet? Retki jatkuu, pitkokset kuljettavat ja portaat nostavat katsomaan huikentelevaisia maisemia. Kroppa saa tarvitsemaansa puuhaa ja mieli rauhan. Pyhä-Luosto tarjoaa parastaan, lähierämaata helposti.

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet päiväretkeilyyn ja sekä pieniin vaelluksiin. Kansallispuistossa on useita valmiita merkittyjä kiertoreittejä ja luontopolkuja, yhteensä 100 km kuljettavaa kesäksi. Retkivinkkejä, karttoja ja varusteita saa joka päivä auki olevasta Luontokeskus Naavasta. Siellä voi tutustua myös monipuoliseen näyttelyyn ja nauttia Café Loimun maukkaan lounaan kahvin ja paikallisten leivonnaisten kera. Pyhä-Luoston polut lähtevät suoraan Naavan pihasta, vain 700 metriä kylän keskuksesta ja kulkija on jo vanhojen honkien ympäröimänä, poluilla kohti omia mietteitä.