Juurenpesijän pesti houkutti hakemaan Rovaniemelle

Väinönputken, tuttavallisemmin "väiskin" juurta putsataan voimayrttien pesulomalla. Kuva: Arctic Warriors

Neljä juurenpesijää saapuu Rovaniemen Narkaukseen 10.-11.9.2016 hieman erilaiselle Lapin lomalle. Rovaniemeläinen luonnontuotealan yritys Arctic Warriors Oy tarjosi kesäkuussa mahdollisuutta tutustua arktisten voimayrttien, ruusujuuren ja väinönputken juurten pesuun ja käsittelyyn. Hakemuksia saapui ympäri Suomen.

-Olisi upea tutustua ruusujuureen luonnossa ja nähdä mistä kyseinen ihmeaine saa alkunsa! Etelän flikka oppimaan kasveista, joita ei ole koskaan nähnytkään. Juuri tämmöisiä vähän kahelin kuuloisia tempauksia varten olen sapattivapaalle jäänyt!

Mm. tällaisia perusteluja sai rovaniemeläinen yrittäjä somessa julkaistuun hakukuulutukseen. Hakijoita oli useita kymmeniä ympäri Suomen.

– Viime syksynä, kun haimme paikallisia palkalliseksi työvoimaksi, saimme etenkin Etelä-Suomesta runsaasti viestejä, joissa ihmiset olisivat halunneet itsekin kokeilla juurenpesua vaihteluna toimistotyölle, vaikka ilman korvausta. Päätimme tarjota juurenpesua aktiivisena elämyslomana neljälle innokkaimmalle, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Tuija Kauppinen Arctic Warriors Oy:stä.

Väinönputki ja ruusujuuri Lapin voimayrtit

Väinönputki ja ruusujuuri ovat Lapin omia voimayrttejä, joiden arvokkaimmat tehoaineet sijaitsevat kasvien lonkeroisissa juurissa. Juuret pestään ja pilkotaan suurelta osalta käsin, jotta tehoaineet eivät valuisi hukkaan.

Kyseessä ei ole pelkkä työleiri, vaan juuren pesun lisäksi osallistujat oppivat perinne- ja tutkittua tietoa Lapin yrtteihin liittyen, nauttivat Lapin luonnosta ja sen antimista.

– Haluamme tämän tempauksen avulla lisätä Lapin omien voimayrttien väinönputken ja ruusujuuren tunnettuutta. Meillä on Lapissa käsillämme maailmanluokan luonnonantimet, joiden hyödyntäminen on vielä alkutekijöissään. Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä niin Suomessa kuin maailmalla on jatkuvassa kasvussa, Tuija Kauppinen kertoo.

– Pitkällä tähtäimellä näemme, että lappilaisten luonnontuotteiden hyödyntämisestä ja jalostamisesta voisi tehdä käyntikohteita samaan tapaan kuin Ranskassa samppanjatiloista, visioi yrityksen toimitusjohtaja Ilkka Kauppinen.

Arctic Warriors innovatiivinen yritys

Arctic Warriors on vuonna 2014 perustettu rovaniemeläinen luonnontuoteyritys, joka valmistaa yrttituotteita avuksi arjen haasteisiin. Yrityksellä on oma lappilainen viljelijä- ja kerääjäverkosto, joka takaa raaka-aineen saannin. Vuonna 2015 Arctic Warriors Oy valittiin vuoden innovatiivisimmaksi maaseudun startup-yritykseksi.

Teksti: Tuija Kauppinen
myynti- ja markkinointipäällikkö, partneri