Yrittäjyys koira-alalla on lisääntynyt Rovaniemellä

Sari Flinck ja hänen Kaapo-koiransa viihtyvät koirauimala Polskeen altaassa. Aluksi Kaapolla meni totutteluun aikaa, mutta keskikokoinen snautseri hyppää nyt jo altaaseen häntä heiluen.

Kennelliiton arvion mukaan Rovaniemellä asuu noin 4000 rotukoiraa. Tämä kertoo kuitenkin vain osan totuudesta, sillä läheskään kaikkia monirotuisia ei rekisteröidä. Koirabuumi näkyy erityisesti palveluiden kasvussa. Rovaniemeläiskoirille on omat hammashoitajat, hierojat ja päivähoitopaikat, mutta nyt ihmisen parhaan ystävän kanssa voi mennä myös koirauimalaan.

 Lapin ensimmäinen koirien sisäuimapaikka, koirauimala Polske on juuri avannut ovensa Rovaniemen Varastotiellä.  Tähän saakka lappilaiset ovat joutuneet ajamaan koirauimalan perässä Ouluun saakka. Markkinaraon havainnut rovaniemeläinen Sari Flinck ryhtyi koirauimalayrittäjäksi, vaikkei alan harrastajana olekaan pitkän linjan konkari.

– Keskikokoinen snautserimme Kaapo on ollut meillä vasta reilun vuoden. Nuorempana minulla on kyllä ollut kaksi saksanpaimenkoiraa. Olen sydämeltäni koiraihminen, kertoo Sari.

Täyttäessään 50 vuotta hän päätti ottaa irtioton työelämästä. Kolmen lapsen äiti oli tehnyt koko ikänsä toimistotöitä, mutta ei kokenut koskaan papereiden pyörittämistä unelmatyökseen. Pitkään muhinut haave omasta yrityksestä nytkähti lopullisesti liikkeelle viime kesänä.

– Kun rakensimme kotipihallemme ison uima-altaan, palaset loksahtivat kohdalleen. Facebookista löytämieni Rovaniemen koiraporukkojen kannustamana lähdin opintomatkalle Mikkeliin. Paikallisen koirauimala Huvihurtan yrittäjä jakoi heti ensitapaamisella auliisti vinkkejä ja innosti eteenpäin.

Koiran kanssa altaaseen

Sari ja Kaapo

Sari ja Kaapo

Vesi elementtinä istuu mitä parhaiten Sarin elämäntyyliin. Vapaa-ajallaan hän mielellään ui, surffaa ja harrastaa avantouintia. Märkäpuku työasuna ja koko työpäivän viettäminen koirien kanssa uima-altaassa tuntuu luonnolliselta.

– Menen itse jokaisen koiran kaveriksi veteen. Kokemus on koiralle uusi ja luonnonvesissä viihtyvä himouimarikin voi aluksi hämmentyä. Uiminen on myös fyysisesti raskasta. Puoli tuntia altaassa vastaa 2-3 tunnin metsälenkkiä, Sari selittää.

Uinnin aikana omistaja opastaa ja leikittää koiraansa altaan ulkopuolelta sitä varten rakennetulta korokkeelta. Omistajan vastuulla on myös ennen uintia koiran pesu suihkupaikoilla sekä kannattavien uintiliivien pukeminen. Uinnin jälkeen koira käytetään pesulla, jonka jälkeen siirrytään turkinkuivauspaikalle.

– Meillä on kaksi tehokasta kuivaaja, jotka ovat muidenkin kuin uintiasiakkaiden käytössä. Kuivan ja puhtaan koiran kanssa on kiva mennä kotiin lenkin jälkeen.

Sari toivoo, että Polskeeseen löytäisivät kaikki, jotka haluavat tuoda karvaisen ystävänsä joko nautiskelemaan, urheilemaan tai tervehtymään. Uintipaikka on tarkoitettu kaikenlaisille koirille, ei pelkästään harrastekoirille. Paukkuvilla talvipakkasilla uimahetki on hyvä lenkin korvike.

 Yrittäjäsuku kannustaa

Vaikka Sari Flinck itse on yrittäjä vihreä, löytyy hänen lähipiiristään ja sparrausjoukoista iso joukko tunnettuja yrittäjiä.

Sarin äiti on pitkän linjan rovaniemeläinen yrittäjänainen Marja-Terttu Flinck, jonka viimeisin yritys oli lounasravintola Mariza. Sarin veli Ari Flinck pyörittää Oulussa kahta suosittua ravintolaa, Jumprupubia ja Oluthuone Leskistä. Setä Heimo Flinck puolestaan on rovaniemeläisen JF Maalauksen yrittäjä ja hänen vaimonsa Anne Flinck lahjatavarakauppias Sampokeskuksen Tiinuskassa. Nuorin setä Ismo Flinck taas ryhtyi hiljattain maalausliike Tornbergin yrittäjäksi ja toinen täti Päivi osti Napapiiriltä ravintola Napatapulin. Sarin serkkupoika Juha Säärelä taas on perustanut kairauspalveluja tarjoavan Arctic Drilling Companyn.

Hyppy tuntemattomaan ei siis pelota Saria, vaikka moni entinen kollega on pitänyt häntä jopa hullunrohkeana. Päinvastoin nainen näkee yrittäjän urallaan loputtomasti mahdollisuuksia.

– Uimalatoimintaan voi yhdistää mitä tahansa palveluja korien hammashoidosta hierontaan. Pitkän tähtäimen visio on laajentaa Polske eri puolille Lappia. Etenen nyt kuitenkin rauhassa, askel kerrallaan!

Teksti ja kuva: Pia Jokela

TIETOLAATIKKO

Koirauimala Polske

Varastotie 2, Rovaniemi
Koirien uimala, toimii ajanvarausperiaatteella.
Mukana uittaja uimalan puolesta, mahdollisuus myös omatoimiseen uimiseen.
Altaan mitat: leveys 8 m x pituus 4,7 m, syvyys 1,20 m
Veden lämpö +22-25 astetta
Lisäksi VIPstoren jälleenmyynti.
www.koirauimalapolske.fi

Muita uusia koirayrityksiä Rovaniemellä

Eläinpalvelu Messi
Yrittäjä Heidi Ranta
Koirakouluttaja, päivähoitoa koirille.
www.eläinpalvelumessi.fi

Lapin Lemmikki Ky
Yrittäjä Susanna Jaukkuri
Jatkaa Lemmikkieläinhoitola Kiepin toimintaa.
Pääasiassa koira- ja kissahoitola, myös päivähoitoa.
www.lapinlemmikki.fi

Eläinlääkäripalvelu Hännänhuippu Oy

Yrittäjä Nina Rissanen
Kaksi eläinlääkäriä, hammashoitoa, röntgen, luukirurgiapalveluita jne.