Tukea vähävaraisille nuorille

Toisen asteen opiskelijat voivat hakea tukea oppimateriaalien hankintaan ja harrastuksiin Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä elämään ohjelman kautta. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Osa kunnista tukee opiskelijoiden oppikirjojen ja kannettavan tietokoneen hankintaa, mutta liian usein kulut jäävät oppilaiden itsensä huoleksi.

Apua voi saada Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelman kautta. Kemijärven yhdistyksen Saara Kujanpää ottaa vastaan hakemuksia, joissa toivotaan rahallista tukea toisen asteen opiskelijoille oppimateriaaleihin ja harrastustuksiin. Tänä syksynä on tullut lukuisia yhteydenottoja opintonsa aloittaneiden nuorten epätoivoisilta vanhemmilta. Yhteydenotoista huokuu huoli opinnoissa välttämättömien oppikirjojen ja välineiden kustannusten vuoksi.

– Tavoitteemme on tukea opiskelijaa opintojen päättymiseen asti. Tähän saakka olemme voineet myöntää tuen kaikille hakijoille. Yhtään turhaa hakemusta ei ole tullut, joten tue tarve on todellinen.

Uusia tukijoita kaivataan

Yhdistys saa keskusjärjestöltä vuosittain tietyn summan avustuksia varten.

Hakemusten määrän kasvamisen myötä yhdistys tarvitsee kuitenkin yhä enemmän ulkopuolisten tukea. Kemijärven yhdistys on ainoa Lapin alueella ja vastaa kaikista alueella myönnettävistä avustuksista. Yhdistys etsii nyt uusia tapoja rahoittaa ohjelmaa.

– Yksi tapa voisi olla, että oppilaitoksen taksvärkkipäivän tuotto ohjattaisiin Eväitä Elämälle -ohjelmaan. Yritysten on mahdollista tukea nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä esimerkiksi lahjoittamalla joulutervehdyksiin tai yrityksen pikkujouluun käyttämät varat avustuksiin, Kujanpää kertoo.

Jokainen yksityishenkilö voi tukea ohjelmaa helpolla tavalla palauttamalla pantilliset pullot ja tölkit Kemijärven K-markettien ja Lidlin palautusautomaattieihin ja osallistua samalla arpajaisiin.  Pelastakaa Lapset ry saa arpajaistuotoista merkittävän avun, jonka järjestö ohjaa oman alueen lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Opiskelijoita tuetaan lukion kirjojen hankkimisessa ja harrastustoiminnassa mahdollisuuksien luomisessa. Tuettavat nuoret ovat Rovaniemen, Savukosken, Sodankylän, Kittilän ja Kemijärven alueelta. Yhteyttä voi ottaa os.Hilkka Naakka puh. 040 1806166, [email protected]