Valokuvausteema: Kalsarit jalkaan ja kuvaamaan!

Elämme vuodenaikaa, joka miellyttää jokaista kunnon luontokuvaajaa suuresti.
Vaikka täysikuinen revontuliyö kaamoksen keskellä on kaikkea muuta kuin pimeä, niin ensimmäiset auringonpilkahdukset kaamoksen jälkeen otetaan aina yhtä innolla vastaan. Aurinko pysyttelee vielä matalalla ja värjää maisemaa pehmeällä valolla. Ja kun sininen hetki kääntyy illanpuoleen, niin revontulet roihahtavat taivaalle. Tuntuu, että ainoa järkevä tapa viettää ydintalvi on luonnossa, ihmettelemässä sävyjen vaihtumista nopealla sykkeellä.

Varaudu pakkaseen

Vaatetusta on syytä olla riittävästi, jotta ajatukset eivät alkaisi harhailla saunan lämmityksessä. Esimerkiksi vara-akut säilytetään mahdollisimman syvällä oikeaoppisen kerrospukeutumisen syövereissä. Vaikka kamerat yleensä kestävät kovemmissakin pakkasissa, niin ei pidä hermostua, jos -40 alkaa hyydyttää laitteita. Niinpä pakkasesta lämpimään mökkiin tuodessa kameravarustuksen lämpötilan on syytä antaa rauhassa tasaantua, vaikkapa repussa. Näin vältetään kondensaatio, eli tässä tapauksessa veden tiivistyminen laitteiden pintaan, ja varusteet toimivat jälleen normaalisti muutaman tunnin kuluttua.

Älä hosu

Hosuen ei kannata kuvata, muuten parhaat otokset saattavat jäädä saamatta. Mielenkiintoinen tykkypuu voi olla toiselta puolelta vielä hienompi ja tutun vaaran takaa voi aueta ihan kuvaamisen arvoisia maisemia. Vaikka hieno talvinen maisema näyttää joskus kamerassa harmaalta, niin siitä ei kannata huolestua. Tämä tarkoittaa vain sitä, että kameran automatiikka toimii ja tekee kuvasta keskiharmaan. Ongelma korjaantuu valotuksen hienosäädöllä, joka löytyy joka kamerasta, tai käyttämällä valmiita esiasetuksia, jos kuvaaminen ei ole niin totista.

Varsinkin Lapin maisemissa riittää kuvattavaa kaikkina vuodenaikoina; aina löytyy uutta ja mielenkiintoista tallennettavaa. Mutta nyt vähälumisia vuodenaikoja tulee ikävä vain silloin, kun kaatuu kamera edellä puuterilumeen.

Toisinaan parempi kuva voi olla muutaman askeleen päässä. Poro ja Jutta Lehikoinen viettivät aikaa Saariselällä, Kaunispään rinteillä.

Teksti ja kuvat: Juha Kauppinen

Lisää valokuvaukseen liittyviä juttuja on Lappilaisessa. Pääset lukemaan maksuttoman digilehden täältä