Rohkeasti Ranualla 

Riikka Tuomivaara rohkaisee tarttumaan alueen luontaisiin mahdollisuuksiin. Hillasta on syntynyt elintarvikkeiden ohella myös hyvinvointituotteita tai matkailupalveluja. Kuva: Emmi Karjalainen

– Pitää olla rohkea ja katsoa omille juurille, eikä haihatella jotain, mitä ei olla, sanoo Ranuan kehittämispäällikkö Riikka Tuomivaara.

Ranua on opittu tuntemaan hillapitäjänä. Hilla onkin Ranualle luontainen, sillä noin 60 % maapinta-alasta on suota. Paikallisille hillatuotteille on kovasti kysyntää, mutta vuosien saatossa liiketoimintaa ei ole syntynyt odotetusti hillan ympärille. Ranualla onkin lähdetty suunnitelmallisesti kehittämään liiketoimintaa biotalouden saralle, herätelty ihmisiä huomaamaan alueen omat vahvuudet ja mahdollisuudet ja kehittämään jalostusarvoa maatilalta saataville tuotteille ja luonnonvaroille.

– Lapin rikkaus on arktinen, puhdas luonto ja luomusertifioitu ympäristö. Ranualla on 3,7 % maapallon luomusertifioidusta alueesta, se on varsin paljon, kertoo Tuomivaara.

– Kun hilla ensin opitaan jalostamaan, seuraavana vuorossa on karpalo, suunnittelee Tuomivaara. Luonnonvaroja on tuhansia, mutta kellään ei pysy sellaisessa tuotekehittäminen hanskassa. Siksi ajateltiin, että otetaan ensin se, josta meidät tunnetaan.

Oivalluksia yhdessä tekemisen kautta

Työhön on tartuttu yhdessä kokeilemisen ja tekemisen kautta. Vuosi sitten perustettiin paikallisten toimijoiden yhteisvoimin hillakoulu, jossa järjestetään avoimia työpajoja. Työpajoja on ollut pitämässä mm. maaseuturahastosta rahoitettu Lapin ammattiopiston Luonnontuotteista liiketoimintaa -hanke.

– Hillakoulun kautta on syntynyt varsin hauskoja juttuja. Hillasmoothie ja erilaisia hyvinvointituotteita: hillashampoo, hillasaippua, hillanhoitoöljy, hillavilla, Tuomivaara luettelee tuoteaihioita. Nyt nämä kaikki ovat kaupallistamisvaiheessa.

– Järjestämme myös keruukoulutuksia kymmenelle kauppayrtille: kuusenkerkkä, kataja, hillanlehti, maitohorsma, mesiangervo, koivunlehti, vattu, nokkonen, mustikka ja peltokorte. Toivottavasti mahdollisimman moni maatila ja poimija lähtevät mukaan.

Lue lisää Ranuan suunnitelmista luonnontuotteiden suhteen osoitteessa www.lapinkeino.fi

Tanja Ylitalo