Tuntemattoman sotilaan joulupaketti

Kymmenet ahkerat sormet, sadat lankakerät ja kilisevät sukkapuikot. Miljoonista silmukoista on tänä vuonna syntynyt tuhansia Suomen itsenäisyyden 100-vuotis-juhlavuoden Veteraanisukkia.

Rovaniemen Sotaveteraanien aktiiviset toimijat yhdessä Lapin Sotaveteraanipiiri ry:n kanssa järjestivät Rovaniemellä, Eläkeläistila Potkurissa Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta -sukkien jakotilaisuuden jo alkuvuodesta. Sukkia kudotaan vielä pitkin syksyä eri puolilla Suomea.

Sota-aika koskettaa

Lapin Sotaveteraanipiiri ry:n toiminnanjohtaja Yrjö Säkkinen on itsellään omakohtaisia tarinoita sota-ajalta. Muistoissa on hänen edesmenneen isänsä, Hannes Säkkisen, tarina Juntusrannan taisteluista Kuusamosta.

Tarina johdatti Hannes Säkkisen komppaniaa joulun alusaikaan. Hän muisti lämmöllä jouluyön, kun komppania saapui kuorma-autoilla Näljängän koululle, jossa odottivat tuntemattoman sotilaan joulupaketit. Tuntui kuin taivas olisi auennut, kun sai paketista jalkaansa puhtaat, uudet sukat. Likaisissa vaatteissa kun oli koko komppania kulkenut  koko ajan.

Lapissa 1200 sotaveteraania

Idea neuloa maamme jokaiselle sotaveteraanille, rintamaveteraanille, sotainvalidille ja sotaleskelle yhdenmukaiset ns. juhlavuoden villasukat on lähtenyt ryhmän perustajan Jaana Willmanin edesmenneestä sotaveteraani-isästä ja Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuodesta.

Lapissa sotaveteraaneja on tällä hetkellä noin 1200, koko Suomessa heitä on enää vajaa 17 000. Veteraanit, jotka eivät tilaisuuksiin pääse, tulevat saamaan villasukat Postin välityksellä tämän vuoden aikana.

– Näiden villasukkien myötä haluamme osoittaa kiitoksemme ja kunnioituksemme maamme sotiemme veteraaneja kohtaan, jotka ovat itsenäisyytemme mahdollistaneet, kertoo Lapin alueen neulojien yhdyshenkilö Jaana Ryynänen.

Samalla lähtee kiitos valtakunnallisille yhteistyökumppaneille: Sotiemme Veteraanit -keräys, Posti ja Novita, lankojen lahjoittajat: Alma Media/Lapin Kansa, Entisten Nuorten Rovaniemi-yhdistys, Jokelan Hautaustoimisto ja Juhlapalvelu, K-Supermarket Ruokamylly, K-Market Sinettä, Lapin Kumi, Lapin Rauhanturvaajat ry, Lions Club Rovaniemi ry, Lions Club Rovaniemi/Ounasjoki ry, Lähteentien Pirtti Veerantalo Oy, Rovaniemen Reserviläiset ry, Sale Muurola, Santa´s Hotels/Santa´s Hotel Santa Claus, Supermarket Kauppatori, Tehdasasu, Vintik Oy ja lukuisat yksityiset henkilöt.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä.