Lumikengillä maastoon

Rovaniemen lähistöllä on paljon paikkoja, jonne matkailija ei reittiä tiedä, mutta jonne voi oppaan seurassa päästä turvallisesti. Talvesta voi nauttia lumikenkäillen ja päästä näkemään metsää ikään kuin sisältä päin. Kuva: Arcticjoy

Revontulia varten valmis talvi. Myös lumi on tullut jäädäkseen. Ja joulukin on jo ovella.

Näistä riittää tarjottavaa ja erillisiä ohjelmanumeroita turisteille. Matkailijoille tarjottavien palveluiden määrä Rovaniemellä on kasvanut samassa kun uusien asuntojen määrä on suorastaan pompannut pilviin. Uusimpien palveluitten tarjoajien joukossa on Arctic Joy.

Suppailusta suunta hangille

Kesän ajan matkailijat pääsivät suppailemaan Ounasjoelle suoraan Ounaspaviljongilta. Safareilla liikuttiin Ounasjokisuistossa sellaisissakin paikoissa, joihin ei veneellä aina pääse. Nyt SUP vuokraamon suppilaudat on laitettu varastoon ja varsinaisen talvikauden korkkaajille on seuraavat kuukaudet tarjolla talvisempaa meininkiä.

Ohjattuja revontulen seurantareissuja on Arctic Joyllla tarjolla maaliskuun loppuun asti. Lumikenkäilemään metsämaastoon päästään läpi talven ja palan painikkeeksi nauttimaan herkkuhetkiä nuotiotulilla.

– Moni matkalainen on ensi kertaa kosketuksissa lumen kanssa. Heille meillä on kolmen tunnin helppo kävelyretki, silloin mennään Vikakönkään maastoon, kertoo Arctic Joyn Kristiina Nuorivaara.

Retkelle voi lähteä yksin tai perheen seurassa. Tärkeintä on päästä lähelle hiljaisuutta, oppia kuuntelemaan metsän ääniä, rauhoittumaan.

Oppaan seurassa turvallisesti

Matkailijat haetaan suoraan hotellilta ja viedään vähintään 20 kilometrin päähän keskustan arkivilinästä. Näitä paikkoja riittää ja helppokulkuisia turvallisia reittejä on tarjolla, kun on opas, joka tuntee reitit. Lähistön tulistelupaikoista osa on varustettu leveillä pitkospuilla ja aina sopivan matkan päästä löytyy nuotiopaikka. Opastelun reippailun lisäksi ehtii matkailija ottaa myös vapautta liikkua itsekseen ja pitää näin itsensä lämpimänä.

– Kävelymatkat ovat sellaisia, että päällä on oltava säänmukaiset varusteet, sellaiset, että tarkenee hyvin ja jalassa on lämpimät kengät. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o.

Ylimääräisiä takkeja ja istuinalustoja ei matkalaisten tarvitse tuoda mukanaan, niistä huolehtii Kristiina. Vaativamman reitin pituus on 5-6 kilometriä. Silloin voi jo nähdä metsän eläinten jälkiä lumessa, hengitellä raitista ilmaa tarpeeksi ja vaikka halata puita.

Arctic Joy vuokraa lumikenkiä halukkaille myös omatoimisia retkiä varten.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä