20-vuotias Pyhä Unplugged ei aikuistu

Pyhä Unpluggedin taiteellisen johtajan Mato Valtosen innostus kuuluu puhelinlankojenkin läpi, kun mies luettelee tulevan festivaalin esiintyjiä. Lavalla nähdään muun muassa Ismo Alanko, Scandinavian Music Group ja Vesta.

– Kaikki artistit ovat tasa-arvoisia, mutta pitää haalia myös yleisöä kiinnostavia nimiä. Olemme kuitenkin aina halunneet kokeilla asioita, ja meillä on myös vastuu tarjota tilaisuuksia Vestoille ja muille vastaaville, Valtonen sanoo.

Ympäri tunturia

Pyhä Unplugged levittäytyy tuttuun tapaan ympäri tunturia Sporttibaarista hotellin kautta Tajukankaalle ja Aittakuruun.

– Tunnettu akustiikkaguru kävi Aittakurussa tutustumassa, miksi ääni kuuluu niin hyvin ja täydellisellä erottelulla ylös yleisöön asti. Siellä tapahtuu sama ilmiö kuin määrätyllä ilmalla veden pinnassa, kun vesi kulkee lämpimän ilman tuubia pitkin.

Festivaalin sydän paikalla

Tuttuun tapaan festivaalin oma, Lenni-Kalle Taipaleen johtama housebändi nähdään myös lavalla ja festivaalin sydämenä. Orkesteri säestää viikonlopun aikana lukuisia solisteja.

– Eräs artisti, jätetään nyt nimi sanomatta, esiintyi housebändin kanssa ja huudahti biisien välissä, että ”v*ttu kun olisi tällainen bändi”. Hänen oma yhtyeensä oli tietysti yleisössä, Valtonen nauraa.

Unpluggedin luonteeseen kuuluu, että illan hotellikeikoilla ei ole tiukkoja aikatauluja ja kokoonpanot saattavat vaihtua lennosta.

– Artisteille annetaan vapaat kädet tehdä mitä huvittaa. Siten he ovat paljon enemmän koko jutussa mukana, kun kukaan ei määräile mitä pitäisi tehdä.

 

Katso Pyhä Unpluggedin juhlavuoden ohjelma ja osta liput: https://pyha.fi/unplugged

Iiro Kerkelä