Cecilia

Se, että Cecilia Sitomaniemestä tuli Cecilia, on aika monipolvinen juttu. Vanhemmat punnitsivat Siljan ja Cecilian välillä, ja päätyivät ilmoittamaan väestörekisteriin tytön Siljaksi. Myöhemmin he miettivät nimen vaihtamista, mutta se oli tuohon aikaan turhan monimutkaista. Perheessä kuitenkin käytettiin molempia nimiä.

– Sitten ilmoitin itse, että pitää sanoa Siljaksi, kun se kerran on minun nimi.

Koulussa yhteiskuntaopin tunnilla opiskeltiin maistraatin toimintaa ja siinä yhteydessä tuli esiin myös nimenmuutos.

– Siinä tuli mieleen, että voisi käydä vaihtamassa Siljan Ceciliaksi. Yhtenä päivänä koulun jälkeen menimme äidin kanssa maistraattiin, joskaan häntä ei olisi varsinaisesti siinä tarvittu. Minun piti kirjoittaa vanha nimi yhteen paperiin ja uusi kahteen ja muutos oli sillä selvä.

Muutos tehtiin juuri ennen kuin Cecilia aloitti lukion, missä kaikki uudet opettajat oppivat tuntemaan hänet tällä nimellä eikä nimen vaihto ollut ongelma vanhoille tutuillekaan.

– Lähinnä vaikeuksia on ollut nimen kirjoittamisessa. Monet suomalaiset yrittävät änkeä mukaan ässän tai kaksi.

Nimenvaihdon yhteydessä Cecilia päätti saada myös lempinimen, jota Siljasta ei kukaan koskaan ollut keksinyt.

– Ilmoitin, että Sissi on hyvä lempinimi, ja jotkut sitä käyttävätkin. Äiti tosin muistutti nyt, että Sissiä käytettiin perheessä silloin, kun olin pieni. Siitä en itse muista mitään.

Katolisessa maailmassa Pyhä Cecilia tunnetaan muusikoiden, erityisesti kirkkomusiikin ja urkujen suojeluspyhimyksenä. Hänestä kertova Exit-yhtyeen kappale ja oopperalaulaja  Cecilia Bartoli tulevatkin Cecilia Sitomaniemen mieleen kaimoista. Musiikki on hänellekin tärkeää, työ ja ilo ja innoituksen lähde.

Cecilia opettaa musiikkia Ranuan kansalaisopistossa ja johtaa Rovaniemellä Saaren kuoroa. Hänen oppilaidensa ikähaitari on vuosikkaista muskarilaisista ysikymppisiin vanhainkodin laulupiiriläisiin.

 

Riitta Tolonen