Innokkaat, metsästävät naiset pääroolissa Kivitaipaleessa

Pirita Jokikaarre ja haulikko, lajina metsästystrap. Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä naista ja se oli suunnattu metsästyskokemuksesta riippumatta kaikille naisille. Järjestäjien taholta uskotaan, että kokeneemmat eränkävijät voisivat siirtää tulevaisuudessakin kokemuksiaan ja osaamistaan nuoremmille ja tuleville metsästäjille. Kuva: Sami Keränen

Kivitaipale on profiloitunut kaupungin läheisyydessä olevaksi metsästäjien maaseutukyläksi. Kylässä tehdään paljon riistanhoitotyötä, koulussakin järjestetään syksyisin erätaitopäivä. Kivitaipaleessa metsästysinnostus saadaan veren perintönä kotijoukoilta. Jälkikasvu kasvatetaan turvallisesti kiinni harrastukseen pienestä pitäen.

Pirjo Kunnari Välijoen Riistamiehistä on yksi alueen puuhanaisista. Ranuantien -suunnan metsästysseuran, Välijoen Riistamiesten ja Narkaus-Kämän Erän metsästyksen ja ampumisen teemapäivänä toukokuussa naiset loistivat innokkaana pääroolissa. Päivän ohjelmaan kuului teoriaa aseiden käsittelystä ja turvallisuudesta, sopivasta metsästysaseesta, ampumaratakäyttäytymisestä ja ampuma-asennosta.

Tapahtumassa pääsi kokeilemaan useita aseita. Avoimesti tutustuttiin eri lajeihin metsästyksen sisällä. Naiset kokivat sen upeana juttuna.

Innostus pitää lähteä itsestä

– Metsästysporukat ottavat kyllä mukaan naisia, mutta vaimoväen pitää hankkia ja lunastaa luottamus ja näyttää taitonsa sekä intonsa metsällä olemiseen. Ja se innostus pitää lähteä itsestään, Pirjo pähkäilee.

Pirjon äidillä, Soili Järvelällä on pitkä yli 60 vuoden metsästäjäkokemus. Hän on myös kasvattanut ajokoiria Jahtiakan kennelissä sekä osallistunut kilpailutoimintaan ajo- ja näyttelypuolella. Soilin plakkarissa on useita voittojakin. Edelleen, pian 80-vuotiaana Soili käy jänismetsällä omien lastensa kanssa.

Harrastus sopii hyvin naisille

Pirjo Kunnari kiittelee kouluttajana toiminutta Erkki Ruokasta Välijoen Riistamiehistä. Kun mies sai kuulla teemapäivästä, asia sai siivet alleen. Yhteistyökumppanit ja talkooväki saavat myös kiitolliset terveiset. Ilman jokaisen panosta tapahtuma ei olisi toteutunut.

– Naisten tuleminen metsästyksen pariin on tervetullut piirre. Harrastus ei ole enää maskuliininen laji ja se sopii naisille todella hyvin. Ampumaurheilu istuu fysiikan puolesta naisille jopa paremmin kuin miehille. Ennakkoluuloja on niin naisilla itsellään, kuin miehilläkin.

Erkki Ruokanen toivoo, että kyseinen tapahtuma saisi pysyvän jatkon Lapissa Metsästäjäliiton ja riistanhoitoyhdistysten tuella.

Teksti: Elisa Javarus