Ravikuume nousee Lapissa

Hallitsevan ravikuninkaan Jokivarren Kunkun tyylinäyte vuoden 2015 Kuninkuusraveista. Kuva: Hippola/ Marianne Pykäläinen.

Hannu Alaluusua

Heinäkuun lopun Turun Kuninkuusraveihin pedataan voittomahdollisuutta maakunnan omalle kuninkaalle. Jokivarren Kunkku on Lappilaisen suosikkihevonen Ravikuninkaaksi.

Ravikuume nousee nousemistaan, myös Lapissa. Jokivarren Kunkku hurmaa ravikansaa kerta toisensa jälkeen. Ylitorniolaisen Arto Salmen baaritiskillä ostamasta, silloin vielä syntymättömästä varsasta, on tullut Ravikuningas, Pikkukunkku, Suur-Hollola voittaja, melkein Solvallan valloittaja, Nordig Kingin valloittaja ja vaikka mitä.

Salmen ja torniolaisen Alpo Postin omistama kuningasori Jokivarren Kunkku on nyt 8-vuotias, juossut kilpaa 56 kertaa ja kaartanut voittajaesittelyyn joka toinen startti. Kunkulla on lämminverisen hevosen vauhti ja työhevosen sitkeyttä.

Kaurarahaa omistajilleen voittoisa hevonen on juossut jo yli 400 000 euroa. Kunkkua ovat suurkilpailuissa ohjastaneet Jorma Kontio ja Ari Moilanen. Valmennuksesta ja hyvinvoinnista vastaa Kittilässä ja Rovaniemellä nuoruutensa asunut ja viettänyt Antti Ojanperä, joka asuu nykyisin Pihtiputaalla.

– On tämä valtavaa touhua. Solvallassa ja Härmässä kansainväliset lehtimiehet ja kuvausryhmät haastattelivat ja halusivat tulla tekemään Jokivarren Kunkusta dokumenttia. Ei tätä olisi ikinä uskonut, kun ostin vielä syntymättömän varsan ollessani Kouvolan Kuninkuusraveissa. Vanha hevoskaverini Alpo Posti Torniosta tuli kimppaan mukaan, kun Jokivarren Kunkku oli jo syntynyt, kertoo Arto Salmi.

Hallitseva ravikuningas lähtee puolustamaan kruunuaan Turkuun 30.-31.7.2016. Kuninkuusravien suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lappilainen kertoo tuoreimmat Kuninkuusravikuulumiset 27.7.2016 ilmestyvässä numerossa.