Ylläs Twilight sammutti katuvalot

Revontulten aika on alkanut Lapissa. Ylläksen illassa katuvalot sammuvat öisin, jotta reposet saisivat rauhassa heilutella häntiään. Kuva: yllas.fi

Ruskan värinäytelmä käynnisti uuden valokuvaussesongin Ylläksellä. Revontulikuvaajien odottama Ylläs Twilight alkoi lokakuun alussa ja pitää katuvalot sammutettuina kylällä joka yö klo 22 alkaen. Näin päästään nauttimaan revontulten katselusta ja kuvaamaan repolaisten häntiä ensi vuoden helmikuun 19. päivään asti.

Revontulikauden odotetaan tuovan matkailijoita alueelle ympäri maailman. Erityisesti japanilaisia viehättää luonnon oma taide taivaalla.

– Ylläksellä on erinomaiset mahdollisuudet revontulten kuvaamiseen, majoitusyrittäjä Vesa Kaulanen kehuu.

– Ylläs Aurora -revontulisovellus lähettää jokaiselle sovelluksen ladanneelle ilmoituksen, kun joko me itse, asiakkaamme tai joku muu sovelluksen käyttäjä alueella ilmoittaa nähneensä reposet.

Yöpuussa hälytysvalmius

Ylläksen Yöpuun mökeissä on käytössä matkapuhelimet, joihin revontulisovellus on ladattu valmiiksi. Tämän lisäksi vielä isäntäväki lähettää revontulihälytyksen asiakkailleen.

Tunturin kupeessa luonto on lähellä ja revontulibongaus onnistuu helposti keskellä kylää, lähellä palveluita tai vaikkapa mökin ikkunasta. Kirkkaana ja pilvettömänä yönä tähtitaivas, kuu, revontulet ja myöhemmin talvella valkoinen hanki valaisevat yötä.

Revontulikuvausoppia ammattilaisilta

Valokuvaukseen on mahdollista saada ammattilaisen opastusta. Paikalliset valokuvaajat järjestävät suosittuja luontokuvaus- ja revontulikuvauskursseja.

– Pitämäni kurssit sisältävät perusopintoja järjestelmäkameran käytöstä, eli ihan alkeista lähdetään liikkeelle, Timo Veijalainen Arctic Filmingista kertoo.

Veijalaisen kursseilla opetellaan myös kuvankäsittelyä ja mahdollisuuksien mukaan myös kuvataan.

– Revontulikurssilla keskitytään revontulien kuvauksen opiskeluun, mutta kertaamme myös kameran perustoiminnot. On hyvä tuntea oma kamera perusteellisesti, ettei tule hätä, kun revontulet loimuavat taivaalla.