Kesäfestarit, juhlariitti koko perheelle

Rovaniemen lahja lappilaiselle popille ja rockille, The Youths, nähdään Lapinkullan Kimalluksessa. Kuva: Festarikooste/Lapin Kullan Kimallus

Kesän musiikkifestivaaleista on muodostunut useamman sukupolven juhlariitti. Nykyiset isät ja äidit kuuntelevat teiniensä kera samaa musiikkia ja juhliin toivotetaan tervetulleiksi myös pienimmät perheen jäsenet. Juhlinta alkaa jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Näin festivaaliperinne on muuttanut käsitystä läpi yön bailaamisesta, sillä nykybailausta harrastetaan selvin päin lähipiirin kanssa. Nuoruudesta ja sen huumasta ei tarvitse väkisin päästää irti, vaikka ikää tulee lisää eikä kunto kestä valvomista.

Kesän kolme festivaalia täyttävät viikonloput Kemijärvellä ja Rovaniemellä: Kemijärven Yöttömät Yöt Ahvensalmen kentällä 7.-8.7., Lapinkullan Kimallus Rovaniemen Koskikadulla 15.-17.7. ja Iskelmä Kesä 21.-22.7. Ounaspaviljongilla. Ounaspaviljongilla myös päätetään Lapin kesäfestarikausi Simerockiin 12.-13. elokuuta.

Kemijärven Yöttömät Yöt 7.-8.7.

 

Tuure Kilpeläinen viihdyttää Lapin väkeä heinäkuussa Ahvensalmen Yöttömissä Öissä ja Ounaspaviljongin IskelmäKesässä. Kuva: Festarikooste/Tuure Kilpeläinen.

 

Pohjois-Suomen suurin musiikkifestivaali käynnistyy Kemijärvellä 7. heinäkuuta, kun Ahvensalmen kentällä juhlitaan kaksi päivää. Juhlahumu päättyy Pasi Kauniston kirkkokonserttiin 9.7.

Tähtikaarti houkuttelee paikalle 70-luvulla nuoruuttaan viettäneitä isovanhempia, heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Kolmena kesänä hyväksi havaittu paletti on kasvattanut kävijämäärää vuosi vuodelta. Viime kesänä paikalla oli jo 17 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan myös ilmaiskonsertit.

– Kemijärven Yöttömät Yöt on selkeästi paaluttanut paikkansa suomalaisessa festivaalikesässä. Yleisö niin Lapissa kuin muuallakin Suomessa tietää ja tuntee tapahtuman, kertoo tapahtuman järjestävän Eastway Liven toimitusjohtaja Juha Hytti.

Suomen musiikkikerman eliitti tanssittaa väkeä ja mukana on myös kansainvälisiä tähtiartisteja. Festaritunnelma syntyy, kun lavalle pääsee Tuure Kilpeläinen Kaihon karavaaninsa kanssa, Lapin mies Lasse Hoikka Souvareineen taltuttaa väkeä tanssin pyörteisiin ja Agents Vesa Haajan kanssa jamittaa iltamenoja.

Taatusti myös vointi paranee, kun Arttu Wiskari pääsee esittämään tuntemattoman potilaansa. Tunnelmaa vuosikymmenten takaa tuovat Muska, Jorma Kääriäinen & Yhden tähden orkesteri ja Vesterinen Yhtyeineen.

Nostalgia-rockin jenkkilegenda Suzi Quatro tuo tuulahduksen 70-luvulta ja ruotsalaiset ysäritähdet Dr. Alban ja Rednex ovat kiertäneet festareita jo silloin, kun nykyistä nuorta festarikansaa ei ollut vielä olemassakaan.

Lapinkullan Kimallus 13.-15.7.

 

 

Väkeä kuin pipoa kesäisellä Koskikadulla viime vuoden Lapinkullan kimalluksessa. Festarikooste Lapinkullan kimallus/yleisökuva

 

 

 

Lapinkullan Kimallus. Torstain tapahtuma on ilmainen, ja pienellä rahalla pääsee mukaan viikonloppuna.

Festivaalialue rakennetaan Koskikadun kävelykadulle ja ohjelmassa on juonnettua ohjelmaa sekä esiintyjäkaarti, joka lupaa viihdyttää kolmen päivän ajan. Mukaan on saatu alueen yrityksiä, jotka tuovat esille tuotteitaan ja tarjouksia tapahtuma-aikana. Nälkäiseksi ei tarvitse kimalluksesta nauttivien jäädä, sillä katukeittiössä on tarjolla monenlaista ruokaa useissa eri pisteissä. Tarjolla on jokaisen makuun ja lompakolle sopivia maittavia ruoka-annoksia. Tapahtuman juontaa Teppo Vuorio.

Ounaspaviljongin IskelmäKesä 21.-22.7.

 

 

Ounaspaviljongin lavalle 21.7. nousee Lauri Tähkä. Kuva: Lauri Tähkä.

 

 

 

 

 

Suuren suosion saavutti viime kesänä musiikkitapahtuma IskelmäKesä Rovaniemen Ounaspaviljongilla. Kaksipäiväinen tapahtuma saa jatkoa ja mukaan on saatu liuta kotimaisia eturivin artisteja.

Perjantaina lavalle astuvat supersuosittu Lauri Tähkä, juuri Iskelmä Gaalassa palkittu Tuure Kilpeläinen ja tulevan kauden Vain Elämää -tähti Laura Voutilainen. Lauantain tähtinä kuullaan ja nähdään Olympiastadionin täyttänyt Jari Sillanpää, uudistunut , loppuvuodesta Hartwallin täyttävä Suvi Teräsniska sekä hurmaavan Antti Ketosen luotsaama NeljänSuora.

Simerock 11.-12.8.

 

 

Simerock täyttyi ääriään myöten täyteen viime kesänä, kun JVG ja Robin täyttivät lavan. Heidät tapaa Simerockissa myös elokuussa. Kuva: festarikooste/Simerock/JVG ja Robin.

 

 

Sime Yliaskan verraton ote Rovaniemen ja Lapin rockkulttuurissa näkyy. Ensimmäiset esiintyjälistat julkistettiin jo talvella ja Suomen kirkkaimmat tähdet ovat paikalla, kun elokuinen juhla viettää 15- vuotisjuhlavuottaan. Joka vuosi Sime lisää ripauksen uutta, tänä vuonna tuo uutuus on Simecon.

Houkuttimena on esiintyjäkaarti; Haloo Helsinki!, JVG, Robin, Juha Tapio, Mikael Gabriel, Antti Tuisku, Sanni, Vesala, Teflon Brothers, Ellinoora, Nikke Ankara, Evelina, Pete Parkkonen, Arttu Lindeman, Lucas, Gasellit, Laineen Kasperi, Stepa, Gettomasa, Eevil Stöö, Tippa-T, Tre-Funk III ja Aivovuoto.

Simecon tubettajista paikalla ovat Lakko, Herbalisti ja Jaakko Parkkali.

– Simerock ei ole koskaan pelännyt rikkoa perinteisen festivaalin rajoja.  Tämän vuoden uutuus on Simecon, jossa nähdään Suomen suosituimmat vloggaajat/Tube-starat. Myös suositut eSports Lounge, sekä EDM -Party House saavat jatkoa, kertoo promoottori Sime Yliaska tulevasta.

Riitta Kemppainen-Koivisto