Kylätalo Giisá on utsjokilaisten kohtaamispaikka

Miia Ranta-Knuuttila palvelee Kylätalo Giisán asiakkaita.

Kylän miesparlamentti pitää nurkkapöydässä istuntoaan. Asiakas käy kysymässä, onko sitä hyvää ruisleipää tänään myynnissä. Onhan sitä, kertoo tiskin takana hymyilevä Miia Ranta-Knuuttila.

– Meillä on tässä kahvila, käsityömyymälä, kirpputori, Matkahuollon palvelupiste ja elintarvikekioski, Miia luettelee.

– Ja uusi keittiö, tämä on ihan mahtava!

Giisássa tehtiin viime vuoden lopulla keittiöremontti, jonka rahoitti Leader Pohjoisin Lappi. Keittiössä kelpaa nyt paistella tuoretta pullaa asiakkaille.

Hoitoa koko keholle

 

 

 

 

Aini Lehtonen löysi yritykselleen toimitilan Giisásta.

 

 

 

Taustalla pyörähtää sinipaitainen henkilö.

– Ai niin, onhan meillä täällä tämä fysioterapeuttikin, Miia huomauttaa.

Pääsemmekin kurkkaamaan fysioterapia- ja hierontapalveluja tarjoavan Tmi Aini-Irmelin toimitiloihin. Yrittäjä on toiminut Kylätalon katon alla vuoden verran.

– Tällä kylällä liiketilat ovat kiven takana ja tämän tilan löytyminen oli hyvä juttu. Tässä myös sana kulkee mukavasti kyläläiseltä toiselle, Aini Lehtola kertoo.

– Kyllähän ne useat asiakkaat tästä lähteissään kahvilan puolella kertovat, että ovat käyneet kuka hemmottelussa, kuka kidutettavana, Aini naurahtaa.

Aini on myös yksi Leader Pohjoisin Lapin yritysneuvoja Henna Kontsaksen asiakkaista, eikä hän jätä tilaisuutta käyttämättä kehuakseen saamaansa apua.

– Pelkkää positiivista sanottavaa! On mahtavaa, kun on joku jolle voi soittaa sillä hetkellä, kun yrityksen aloittamiseen liittyvät asiat ovat akuutteja.

Kurkkaamme vielä kirpparille ja elintarvikekioskiin ja siirrymme ihastelemaan Käsityömyymälä Siellan valikoimaa. Tarjolla on paikallisia käsitöitä ja paljon saamenkielistä kirjallisuutta. Liikkeen toiminnasta vastaa Käsityöyhdistys Siella ry.

Kylätalon Giisán toimintaa pyörittää Utsjoen kyläyhdistys, jolle Leader Pohjoisin Lappi myönsi joulukuussa 2016 kunniakirjan ansioituneesta Leader-työstä kylän elinvoiman ja yhteisöllisyyden kehittämiseksi ja asukkaiden innostamiseksi yhteiseen kehittämistyöhön.

Jos tiesi vie pohjoiseen, poikkea ihmeessä Giisássa!

 

Teksti ja kuva: Tuuli Kontio