Vahvuutta terapeuttisesta taidetyöskentelystä

Ulla Maria Hoikkaon 70- vuotias, paljasjalkainen rovaniemeläinen, joka toimii Rosen-terapeuttina ja Veda-taideopettajana. Vastikään hän valmistui myös Elämäntaide -kouluttajaksi.

Ulla kertoo kuvainnollisesti etsineensä itseään vuosikymmenet, hakeneensa toimintavahvuuttaan ja omaa tietään monelta eri suunnalta.

– Rosen-menetelmän opinnot ja Vedataide ovat olleet merkittäviä askelia, kuten myös kuvataiteen opinnot Lapin yliopistossa. Siellä avoimissa opinnoissa vierähti neljä mielenkiintoista vuotta, jona aikana sain teknistä valmiutta ja tietoa eri maalausmateriaalien käyttöön. Silti minusta tuntui, että jotakin jäi puuttumaan.

Leikkien luovasti

Terapeuttinen taidetyöskentelykoulutus on antanut Ullalle viiden viimeisen vuoden aikana varmuutta omaan ilmaisuun. Hänen taiteessaan, ja muutenkin elämään, on tullut lisää uskallusta kokeilla uutta ja leikkiä erilaisten luovien ilmaisumuotojen avulla.

– Tämä menetelmä on avannut minussa, voisinko sanoa, luovan hulluuden kanavat.

Taiteen tekemisellä on hoitava vaikutus ja tämä tunnustetaan jo yleisellä tasolla.  Ullaa maalaaminen, yleensä kuvien tekeminen, on myös auttanut vaikeiden asioiden ja vuosien yli.

– Olen saanut paljon sisältöä elämääni, iloa ja rohkeutta näistä kahdesta vapaasta taidemuodosta, Vedataiteesta ja Terapeuttisen taidetyöskentelyn menetelmästä. Kummassakaan menetelmässä ei ole arvostelua eikä analyyseja, vain se tulos joka itsestä syntyy, on oikea ja itselle tärkeä sillä hetkellä.

Kursseilta lisää iloa muillekin

Ulla jakaa näitä hienoja asioita kursseillaan muillekin.

– Haluan antaa ihmisille mahdollisuuden kokea onnistumisen iloa ilman mitään taiteellista osaamista. Samoin haluan antaa kokemuksen siitä, että jokainen osaa ”tehdä taidetta”, jos uskaltautuu ottamaan luovuuden askelia. Tarvitsee vain ottaa käteensä pensseli ja kastaa se väriin ja antaa värin levitä paperille. Tai leikellä lehdistä itselle merkittäviä kuvia, katsoa niitä ja muistot alkavat virrata. Voi myös tarttua vaikka saveen, antautua sen muotoiltavuuteen ilman suorituspaineita. Siitä se alkaa, oman luovuuden kukoistus näin yksinkertaisilla tavoilla.

 

Lappilainen