Ivalossa ja Kittilässä uusi lentosäähavaintojärjestelmä

Juhana Hyrkkänen Ilmatieteen laitokselta on tyytyväinen Ivalon ja Kittilän uusien lentosäähavaintoasemien toimintaan. Kuva: T. Pajukallio

Ilmatieteen laitoksen kehittämä ILMARI-lentosäähavaintojärjestelmä otettiin käyttöön Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentoasemilla kesän alussa. Lähes kaikkien Suomen virallisten lentoasemien sääjärjestelmät päivitetään vuosina 2018—2020.

Järjestelmä tarjoaa entistä monipuolisemmat paikalliset säätiedot ilmailun käyttöön. Lisäksi se tuottaa runsaasti laadukasta yleiskäyttöistä säähavaintotietoa.

– ILMARI-järjestelmä laajentaa merkittävästi lentoasemien havaintolaitevalikoimaa. Lämpötila-, kosteus-, ilmanpaine-, tuuli-, näkyvyys- ja pilvitiedot saadaan nyt vähintään kahdelta havaintolaitteelta. Kahdennetut havaintoanturit vähentävät palvelukatkoksia, parantavat merkittävästi järjestelmän toimintavarmuutta ja edelleen palvelun saatavuutta, kertoo Havaintopalvelut-yksikön päällikkö Juhana HyrkkänenIlmatieteen laitokselta.

Säämastolla mitataan mm. lämpötilaa, tuulta ja ilmanpainetta. Kuva: Ilmatieteen laitos

Lisää turvaa matkustajille

Lentokentillä tarvitaan turvallisuutta erityisesti silloin, kun näkyvyys laskee riittävän huonoksi esimerkiksi sumu- tai lumisadetilanteessa. Varautuminen ukkospilviin ja mahdolliseen salamointiin paranee, kun näistä saadaan kohdennettua tietoa.

– Vallitsevasta säätilanteesta saatavaa tietoa parantavat entisestään jäätämisanturi sekä sääkamerat, joista tuotetaan panoraamakuvia Ilmatieteen laitoksen meteorologien käyttöön, Hyrkkänen sanoo.

Uudesta järjestelmästä saadaan runsaasti yleiskäyttöistä säähavaintodataa myös tutkijoiden, Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen, avoimen datan käyttäjien ja muiden laitoksen asiakkaiden tarpeisiin.

– Havaintodataa kertyy tietokantaan jopa minuutin välein, ja havainnot ovat ilmastollisesti edustavia sekä vertailukelpoisia Ilmatieteen laitoksen muiden vajaan 200 sääaseman kanssa. Kaiken kaikkiaan uuden säähavaintojärjestelmän käyttöönotot ja säähavaintotoiminta ovat sujuneet hyvin ja järjestelmän käyttöönottoja jatketaan suunnitellusti muillakin lentoasemilla, selvittää Hyrkkänen.

 

Lappilainen