Lapin ruokakulttuuria esillä Italiassa

Inarilaiset hotelli Kultahovin omistajat Heikki ja Kaisu Nikula edustivat Italiassa SlowFood järjestön tapaamisessa suomalaista, pohjoista ruokakulttuuria. Kuva: Kultahovi

Italiassa Turinin kaupungissa vietettiin syksyllä Slow Food järjestön tapaaminen. Siihen osallistui yli 5000 osallistujaa 140 maasta, mukana myös suomalaisen ja lappilaisen ruokakulttuurin edustajia. Suomesta oli mukana ruoantuottaja, ravintoloitsijat Inarista sekä luonnontuotteiden asiantuntijoita.

Suomalais-filippiiniläinen Menchel Pullinen toi osallistujille maisteltavaksi suomalaista ruisleipää. Inarilaiset kansainvälisesti tunnetun Kulatahovin omistajat Heikki ja Kaisu Nikula edustivat paikallisia Inarin ruokatoimijoita Lumimuutos osuuskunnan kautta.

Lumimuutos on Pohjois- Karjalassa toimiva yritys, joka tuottaa luontaiselinkeinoihin, paikalliskulttuureihin ja kansanperinteeseen liittyviä tietoja, taitoja ja palveluita kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Yhteistyötä osuuskunta tekee Saamenmaan alueen toimijoiden kanssa tavoitteena tuoda esiin alkuperäiskulttuurin ääntä ilmastonmuutoksen kohtaamisessa.

Ruokaa ja terveyttä

Suomesta Italiassa mukana olleet Eija Tarkiainen ja Anne Murto kertoivat tapahtuman kävijöille suomalaisten luonnontuotteiden hyvää tekevästä voimasta sekä yrttien ja sienten lääkekäytöstä.

Slow Food on maailmanlaajuinen ruohonjuuritason järjestö, joka toimii hyvän ja terveellisen ruoan puolesta ja edistää eettistä ruoantuotantoa. Mukana on yli miljoona aktiivista toimijaa, kokkeja, ruoka-asiantuntijoita, nuoria, viljelijöitä, kalastajia, tutkijoita ja akateemikkoja yli 160 maasta.

 

Gianfranco Nitti