Retkeilijä, pidä huoli luonnosta

Metsähallitus kuvasi luvattomia nuotiopaikkoja suojelualueilla. Kuva: Metsähallitus/Johanna Väkeväinen.

Luontokeskukset, tiedekeskus Pilke, perinnetilat ja varaus-, vuokra- ja autiotuvat avautuvat jälleen 1.6. alkaen. Näissä tiloissa tullaan rajaamaan asiakasmääriä, huolehditaan turvaetäisyyksistä ja hygieniaohjeistuksista. Retkietiketti on entistä tärkeämpää sekä luonnon että ihmisten oman turvallisuuden takia.

50 ihmistä yhtä aikaa sisällä

Museoissa ja muissa julkisissa tiloissa pidettävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa saa olla kerrallaan 50 henkeä. Kun henkilökunta lasketaan mukaan, voi joissain paikoissa olla vain 20-30 asiakasta kerrallaan.

Luontokeskusten kahvila- ja ravintolatoiminnasta vastaavat yksityiset yritykset, joita koskevat ravintoloille tulevat ohjeistukset. Kun toiminnan on oltava kannattavaa, voi joissakin paikoissa kahviot pysyä kiinni kesällä. Joissakin tulee jatkumaan ja toimimaan take away- periaatteella toimiva myynti.

Opastukset ja tulistelu pikku porukoissa   

Kansallispuistoissa ja muilla luontokohteilla saa järjestää alle 50 hengen opastuksia ja tapahtumia. Tuli- ja taukopaikat ovat avoinna normaalisti. Perinnetiloilla opastus pidetään lähtökohtaisesti ulkona, ja sisätiloihin tutustuminen tapahtuu omatoimisesti.

– Nyt tarvitsemme entistä suurempaa vastuullisuutta ja retkietiketin noudattamista, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.

– Luontoon halutaan mennä nimenomaan luontoarvojen takia. Viime aikoina on ollut nähtävissä, että ne voivat olla vaarassa piittaamattoman käytöksen takia. Tarvitsemme vastuullisuutta myös siksi, ettei virus pääse leviämään tuvilla, taukopaikoilla ja luontokeskuksissa.

Pidä siisteyttä yllä

Hygienian ja siisteyden merkitys retkeillessä korostuu entistä enemmän. Metsähallitus ei voi esimerkiksi taata maastossa sijaitsevien tupien hygieenisyyttä, sillä retkikohteiden tupien siisteys on pääosin niiden käyttäjien varassa. Siksi oman majoitteen, teltan tai riippumaton, mukaan ottaminen on hyvä ajatus yönyli-retkille. Samoin tuli- ja taukopaikoilla tulee huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta huolellisesti.

Lisäksi Metsähallitus kannustaa sähköisten asiakaspalvelujensa käyttämiseen. Mm. Retkikartta.fi-palvelusta saa ajantasaiset kartat.

Huolehdi nuotiopaikasta, älä tee omaa

Metsähallituksen erävalvonta kiinnittää erityistä huomiota villiintyneeseen nuotioretkeilyyn. Luvattomasta avotulesta seuraa sakkoja. Poikkeusolot ovat lisänneet luontoharrastuksia, mikä ilahduttaa asiantuntijoita, mutta lieveilmiöt halutaan kuriin.

Metsähallituksen erävalvonta muistuttaa, että avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan. Ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo, että luvattomasta nuotiosta seuraa keskimäärin kuusi päiväsakkoa.

-Luonnonsuojelualueella kyseessä on luonnonsuojelurikkomus ja rangaistus on kovempi, keskimäärin 12 päiväsakkoa, Ahonen sanoo.

Valtion alueilla suurimmat ongelmat ovat olleet juuri suojelualueilla. Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista valittelee sitä, että kaikkein kauneimmilla alueilla kansallispuistoissa on leiriydytty ja poltettu nuotioita luvattomilla paikoilla esimerkiksi järvien rannoilla ja kallioilla.

Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla. Metsähallituksen erätarkastajat ja asiakasneuvojat jalkautuvat maastoon pitämään retkiratsioita, eli muistuttamaan luonnossa liikkumisen periaatteista eri puolilla Suomea.