Sodankylässä liidellään

Sodankylän ilmailukerho tarjoaa kesän kurssia myös muiden paikkakuntien ilmailusta innostuneille. Kuva: Sauli Salmela.

Purjelento, aikaisemmin liitolento, on vanhin lentämisen muoto kiinteäsiipisillä ilma-aluksilla. Näin kertoo tietosanakirja. Purjelento on itseasiassa purjehtimista ilmassa, ilman moottoria, ilmakehän nousevia virtauksia hyväksikäyttäen. Lennetään siis luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen.

Kuva: Viime kesän tunnelmia ”Ollin Ekat” Sodankylän taivaalle. Kuva: Sauli Salmela.

– Näissä meidän maisemissa nousevia virtauksia löytyy kesäisin konvektiovirtauksina.  Auringon lämmittäessä maanpintaa lämpö siirtyy alimpaan ilmakerrokseen, ja kun tämä alin ilmakerros on lämmennyt tarpeeksi, lähtee ilma nousemaan ylöspäin. Näitä virtauksia hyväksi käyttäen voidaan olla ilmassa jopa koko pitkän päivän. Purjelento lennetään siis puhtaalla aurinkoenergialla, selvittää Sauli Salmela alan harrastusta.

Opi ja kokeile purjelentoa

Sodankylän Ilmailukerho tarjoaa koulutusta ja mahdollisuuden oppia. Peruskoulutuksena on itsenäiseen lentämiseen oikeuttavan lupakirjan edellyttämät tiedot ja taidot antava purjelennon lupakirjakurssi.

Teoriaa on liki kymmenestä eri oppiaineesta noin 45 oppituntia, tämä kaikki verkkokurssina. Kerhon opettajat tukevat opiskelua ja tarvittaessa järjestetään myös luokkaopetusta paikan päällä.

Lento-osuus sisältää 50+1 lentoa, joista ensimmäiset, vähintään 30 lentoa, lennetään opettajan kanssa. Yksinlentoja on vähintään 10, joista tulee kertyä lentoaikaa kaksi tuntia. Kokonaislentoaikaa kurssilla tulee kertyä vähintään 15 tuntia ja lisälentoja otetaan tarpeen mukaan.

– Usein kurssilla lentoja on kertynyt muutama ylimääräinen. Tämän jälkeen on vielä tarkastuslento lupakirjaa varten.

Sodankylässä ja naapurikentillä

Lennoista yli puolet lennetään kerhon 2-paikkaisella Scheibe SF-34B ’DELFIN’ -koneella Sodankylässä ja osan voi lentää myös naapurikentillä.

Kurssin keston on 8 – 10 viikkoa, uusi kurssi suoritetaan valmiiksi syyskuun puolenväliin mennessä.

Tarkistettu 29.5.2020 kello 12.47:

Kurssihintaan kuuluu 50 koululentoa ja 1 tarkastuslento lupakirjaa varten hinausmaksuineen. Muista hinauksista peritään erikseen. Kurssi maksaa 2680 euroa, joka sisältää opetuksen ja edellyttää myös 50 euron pakollisen seuran jäsenmaksun suorittamista. Lisätietoja kurssista saa os. [email protected]  ja puhelin 0405430765.