47 etsityintä esiäitiä

Inarin Sajoksessa on esillä kuvia Outi Pieskin ja Eeva-Kristiina Harlinin saamelaiskäsityönä syntyneiden naisten lakkien historiasta ja myös uusia lakkeja. Kuva: Sajos.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa on vuoden loppuun asti nähtävillä osa kuvataiteilija Outi Pieskin ja tutkija Eeva-Kristiina Harlinin taide- ja tutkimusprojektista ”Esiäidin ládjogahpir”. Esillä on myös uusia ládjogahpir lakkeja, jotka ovat saamenkäsityön tekijöiden Elle Valkeapään ja Anniina Turusen tekemiä.

Yhteistuotoksena syntynyt tiedettä ja taidetta yhdistävä kirja tuo esiin dramaattisia tapahtumia lakin historiasta, kuten lakin käytöstä katoamisen ja elpymisestä uudelleen käyttöön. Monipuoliset tutkimukset ovat vieneet Harlinin ja Pieskin arkistoihin, museokokoelmiin ja kirjastoihin ympäri Eurooppaa. Lopputuloksena on arvokas listaus kaikista tiedossa olevista säilyneistä ládjogahpireista. Tutkimus on johtanut myös työpajoihin, joissa yhdessä saamelaisten naisten kanssa on jaettu käsityötaitoja, arvoja, ajatuksia ja unelmia osana lakkiperinteen elvytystyötä.

Lappilainen