Robotista apua kieliopintoihin

Liubov Pokka on harjoitellut ohjatusti ammattisanastoa kouluttaja Ellinoora Köpmanin ja Välkky-robotin kanssa. Kuva: Taisto Pyy

Keminmaalainen Liubov Pokka sai työkokeiluunsa hieman erilaisen valmentajan, kun kielen oppimisen tueksi saapui humanoidirobotti Välkky. Ammattiopisto Lappian hallinnoiman Oma polku maahanmuuttajalle –hankkeen keulakuva auttoi Pokkaa tämän suorittaessa työkokeiluaan kahvilakonditoria Pulla-Jussin leipomossa.

– Tällaista työpaikoilla annettavaa robottiavusteista kielitukea on kokeiltu hankkeessamme nyt puolentoista vuoden ajan. Välkky hallitsee yli 20 opetustuokiota useilta eri ammattialoilta, kertoo projektipäällikkö Susanna Kouri.

Pokka pääsi kokeilemaan tietenkin leipomotyöympäristöön laadittua opetusosiota. Hänen kokemuksensa robottiavusteisesta opetuksesta ovat positiivisia. Kiitosta saa Välkky-robotin lisäksi hankkeen muu toiminta ja mielenkiintoinen työkokeilupaikka.

– Työkokeilupaikan ja kielituen lisäksi olen saanut työvaatteet ja -kengät sekä kirjoja kielen opiskelua varten. Sain myös tietoa opiskelumahdollisuuksista Suomessa, kuvailee Venäjällä elintarvikealan korkeakoulututkinnon suorittanut Pokka.

Kiitos kantaa yrittäjällekin

Hankkeen kouluttaja Ellinoora Köpman kiittää Pulla-Jussin yrittäjä Jussi Niemenmaata ennakkoluulottomuudesta ja mahdollisuudesta käyttää robottiavusteista suomen kielen opetusta. Kolmikko on yhdessä miettinyt ja suunnitellut kielituen Pokan tarpeiden mukaan.

– Aluksi opiskelimme elintarvikesanastoa kuvasanastojen avulla yhdessä työpaikalla ja sittemmin Pokka on harjoitellut ammattisanastoa Välkyn kanssa. Erityistä huomiota on kiinnitetty suullisen kielitaidon ja ääntämisen vahvistamiseen, kertoo Köpman.

Pokan ahkera työskentely yhdistettynä Välkyn ja Köpmanin tukeen onkin tuottanut tulosta, sillä polku kulki Pulla-Jussin leipomosta Ammattiopisto Lappiaan opiskelijaksi. Pokka aloitti pienleipomo tuotannon tutkinnon osan opinnot elintarvikealalla.

Kansainvälinen kiinnostus heräsi

Robotiikan hyödyntäminen kielen opetuksessa työpaikoilla on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Oma polku maahanmuuttajalle –hankkeen henkilökuntaa on pyydetty puhumaan kahteen kansainväliseen konferenssiin. Aiheena on luonnollisesti robottiin kehitetyt ja ohjelmoidut opetustuokiot sekä niistä saadut tulokset maahanmuuttajien suomen kielen oppimisessa työpaikoilla.

Koronan takia Alankomaissa järjestettävä kansainvälinen kielitieteen AILA2020-symposium siirtyy ensi syksyyn. Hankkeessa kirjoitettu tutkimusartikkeli on hyväksytty Australiassa Sidneyssä järjestettävään Human-Agent Intercation (HAI2020) – konferenssiin. Konferenssin aiheena on ihmisen ja robotin vuorovaikutus.

 

Lappilainen