Pyöräiltävää pohjoisessa

Uudet pitkän matkan pyöräilyreitit pohjoisessa valmistuvat parahiksi tulevana kesänä ja tarjoavat retkipyöräilijöille uusia mahdollisuuksia liikkumiseen lähimaiden maisemissa. Kuva: Lapin Materiaalipankki.

Kittilän Könkään kylälle uusi reitti

Uusi kävely- ja pyöräilytie rakentuu Kittilän Könkään kylässä. Reitti ajoittuu maanteiden 956 ja 955 liittymän välille noin kilometrin matkalle. Uusi väylä on kevyen liikenteen käytössä syyskuussa.

Pohjoiseen matkaaville lisäriemua synnyttää kesän aikaan valmistuva reitistö, joka kattaa pohjoisen Suomen lisäksi myös Ruotsin ja Norjan maisemat.

1000 kilometriä pyöräiltävää pohjoisessa

Uusia pitkiä retkipyöräreittejä on tulossa pohjoiseen niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassa. Tavoitteena on rakentaa useamman päivän pyöräilyreittejä ja lisätä palvelutarjontaa arktiselle alueelle.

Tähän asti Lapissa on keskitytty lähinnä maastopyöräilyyn matkailukeskusten tuntumassa. Helpot, useamman päivän pyöräilyreitit Suomen Lappiin, Norjan Finnmarkiin ja Ruotsin Norrbotteniin edistävät myös pyörämatkailusta kiinnostuneiden palvelutarjoajien verkostoa.

– Visiona on, että pohjoisessa voisi lähteä useiden päivien pyöräretkelle tarvitsematta olla huolissaan pyöränhuoltokyvyistään tai kunnostaan. Reitit suunnitellaan niin, että ne sopivat monenlaisille kohderyhmille lapsiperheistä ikääntyviin, kertoo erikoistutkija Seija Tuulentie Lukesta.

1000 kilometrin reittikokonaisuus

Pyörämatkailun suosio on ollut voimakkaassa kasvussa 2010-luvun loppupuolelta lähtien. Retkipyöräilyssä yhdistyvät luontomatkailu sekä terveellinen ja vastuullinen elämäntapa. Lisäksi se sopii monille, koska reitin, päivämatkat ja vauhdin voi valita oman kunnon mukaan ja alkuun pääsee millä tahansa polkupyörällä.

– Retkipyöräily on lähimatkailua parhaimmillaan – kiireetöntä kulkemista, joka vie lähelle paikallista kulttuuria ja luontoa vähähiilisesti. Ilmastokriisi pakottaa matkailun etsimään uusia toimintamalleja ja pyörämatkailu, erityisesti yhdistettynä julkiseen liikenteeseen, on yksi vastaus haasteeseen. Samalla tuetaan Lapin matkailun ympärivuotisuutta, sanoo Lapin yliopiston apulaisprofessori Outi Rantala.

Uusi reitistö syntyy Euroopan unionin Interreg Nord ja EAKR-tuen voimin ja mukana on lukuisia toimijoita.

 

Lappilainen