Juhlitaan Suomen luonnon päivää 28.8.

Mikäs sen kesäisempää kuin pala mustikkapiirakkaa! Kuva: Joel Heino/Metsähallitus.

Uusi liputuspäivä saadaan vuonna 2023, kun suomalaiset pääsevät liputtamaan luonnolle. Päätöksen takana ovat Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, jotka ovat lanseeraamassa elokuun viimeisen lauantain tälle juhlapäivälle.

Liputussuositus on ollut voimassa jo 5 vuotta ja vielä pitää odottaa pari vuotta, että käytännöstä tulee virallinen. Rouva Jenni Haukio iloitsee päivän saamisesta vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

 

Liputtaa voi monella tavalla: lippu salkoon omalla pihalla, retkieväiden tai ruuan koristelu pikkulipuin tai pukeutumalla sinivalkoiseen. Kuva: Ulla Keturi.

Suomi ensimmäisenä liikkeellä

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013. Suomalaiset innostuivat liputtamisesta luonnon juhlapäivänä niin, että nyt ollaan valmiita vakiinnuttamaan ja aloittamaan uusi perinne. Päivän tarkoituksena on muistuttaa suomalaisen luonnon tuomasta ilosta ja sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana.

– Oman liputuspäivän kautta voimme nyt ilolla ja kiitollisuudella juhlistaa Suomen monimuotoista luontoa, kansallisaarretta, jonka merkitys koko kansakuntamme aineelliselle ja aineettomalle hyvinvoinnille on mittaamaton, rouva Haukio sanoo.

Lippu salkoon ja juhlatunnelmaa

Suomalaiset ovat vetäneet lipun salkoon perinteiseen tapaan, koristelleet juhlaruokia ja retkireppuja pikkulipuin, maalanneet Suomen lipun kuvia kasvoväreillä sekä liputtaneet virtuaalisesti tunnuksella #liputanluonnolle.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto