Kuntavaalikoneesta pohjaa päätöksiin

Lappilainen vaalikoneTarkista, miten oma kunnanvaltuutetuksi valittu ehdokkaasi vastasi kuntaasi koskeviin kysymyksiin. Kuva: Lappilainen vaalikone

 

Lapin kunnissa on syksyn myötä päästy vaikuttamaan moneen kunnan päätösvallassa olevaan asiaan. Liki puolessa kunnista kääntyy päätösteko uusille harteille, kun lukuisat sitoutumattomat ryhmittymät saivat kunnanhallituksen, kunnanvaltuuston ja keskeisten lautakuntien puheenjohtajuuksia. Isommissa kunnissa valtaa tulee lisää aivan uusille ihmisille, sillä monen entisen konkaripoliitikon tie tuli nyt päätökseen.

Samalla vaalilupaukset ovat tarkistelun alla. Niitä voi seurata esimerkiksi Lappilainen lehden vaalikoneesta vielä syksyn ajan. Jos jonkun päättäjän linjanvedot tuntuvat ontuvilta, kannattaa tarkistaa, mitä tuli vastatuksi ja äänestäjille kertoneeksi.

Vaalikoneesta löytyy 21 Lapin kunnan ehdokkaitten kannanottoja ympäristöön, verotukseen, perheiden palveluihin, nuoriin ja moneen muuhun asiaan. Niistä päätetään lukuisissa lautakunnissa ja asioita edistetään kunnan omistamissa yhtiöissä ja kuntien yhteiselimissä.

Perusturvaa koskevat päätökset siirtynevät jo parin vuoden kuluttua isommille harteille. Tämän jälkeen Lapinkin kunnissa tärkeimmät päätökset tehdään koulutukseen, kaavoitukseen ja kuntien elinvoimaan liittyen.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto