Kalastaja – muista käsitellä saalis oikein

Kalastajan velvollisuus on huolehtia catch and release- kalastuksessa varmistaa kalan sujuva pääsy takaisin veteen loukkaamattomana. Kuva: Jouko Pääkkölä.

13.6.2026

Kalastus on yksi suomalaisten suosikkiharrastuksista.

Erityisesti kesäisin vesillä vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa tai ihan omassa rauhassa. Kun odotettu kala nappaa on hyvä muistaa, että kalojen asianmukainen käsittely kuuluu vastuulliseen kalastukseen.

Kalastuslaki velvoittaa

Kalastuslain mukaan saaliiksi otettava kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti, jotta sille ei aiheudu tarpeetonta kipua tai kärsimystä.

Ensin kala tainnutetaan iskulla päähän silmien yläpuolelle, minkä jälkeen kuolema varmistetaan verestämällä kala. Pienet kalat voidaan lopettaa katkaisemalla selkäranka. Tämä menetelmä sopii esimerkiksi pienelle ahvenelle, jonka suu on hampaaton. Työnnä peukalo suuhun ja taivuta päätä taaksepäin, jolloin selkäranka katkeaa.

Vapautettavan kalan käsittely

Jos aiot päästää kalan takaisin veteen, muista käsitellä sitä varoen. Lyhyt kuivilla olo, nopea ja hellävarainen koukun tai verkon irrotus ja rauhallinen palautus veteen parantavat kalan selviytymismahdollisuuksia.

Kala on aina laskettava takaisin veteen silloin kun se ei täytä pyyntimittaa, on saatu rauhoitusaikana tai on pyydetty kielletyllä välineellä tai menetelmällä. Jos kala on selvästi vahingoittunut – esimerkiksi vuotaa runsaasti verta tai ei reagoi kosketukseen – se on lopetettava ennen veteen palauttamista.

Suunnittelu on tärkeää

Lopetusta ei vaadita heti, jos sääolosuhteet tekevät siitä mahdotonta, jos saalis säilytetään sumpussa tai jos kyseessä on poikkeuksellisen suuri saalismäärä. Suuret saaliit eivät silti ole syy välinpitämättömyyteen. Jos esimerkiksi pyydyksiin kertyy toistuvasti paljon kalaa, on kalastajan hyvä varautua siihen myös lopetusvälineistön ja -taitojen osalta.

Vastuullinen kalastaja huolehtii paitsi luonnosta myös siitä, että saaliin käsittely on asianmukaista. Oikein lopetettu ja käsitelty kala säilyy paremmin ja maistuu paremmalta – eikä kalareissu pääty huonoon omaantuntoon.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto