Nils-Johan Labba kun lähettää poronlihaa Enontekiöltä Rovaniemen Nili-ravintolaan valmistettavaksi, syntyy siitä taideteos. Alkuun annetaan raavaampi näytös revitystä nyhtöporosta pienoishampurilaisen muodossa. Tällä Sodankylän Pentti Kaupin porotilan lihasta valmistetulla purilaisella ja Pirttikosken puikuloista siivutetuilla sipseillä houkutellaan nautiskelija pääruokien kimppuun.
Paitsi poroa, haluaa 10-vuotias kulinaristien suosima lappilaista ruokaa tarjoava Nili tarjota kävijöilleen syötävää myös silmäniloksi. Sellaista on lautaselle kellistetyt Inarin siikafileet ja Lokasta Jani Pääkkölältä saatu siianmäti.
– Tämä villitimjami eli ajuruoho on Tenolta, lisää Timo- kokki nälkäiselle tietoa ja varmistusta siitä, että Lapista on ruoka tähän ravintolaan tuotettu.
Komiaa, mutta ei prameaa
Keittiömestari Timo Kyllönen on ahkera yrttien ja marjojen kerääjä. Hänen kesäajan sadostaan on laadittu jälkiruoka. Purkkiin on piilotettu pehmeää pannacottaa ja Kajaanin perukoiden villivadelmista sekä Rovajärven maisemista noukituista hilloista valmistetut hillovanat.
– Ruokalista vaihtuu kaksi kertaa vuodessa, tarjolla on klassikkoja 10 vuoden ajalta, aina jotain vanhaa ja rinnalla uutta, selvittää Poolo, mies jota tituleerataan käyntikortissa toimitusjohtajaksi, mutta jonka letkeä asenne asiakaspalvelussa kertoo paremminkin jokapaikan höylästä.
Poolo, Marko Huttunen, on syystä ylpeä ravintolan taipaleesta ja asettumisesta Koskikadun kulmaukseen.
– Alku oli haastavaa sellaiset kolme ensimmäistä vuotta, mutta paikka on nyt ansaittu ja tällaisella ravintolakonseptilla on hyvä suunnata seuraavalle vuosikymmenelle.
– Jahka syntymäpäivä on ohitettu, jatketaan marraskuuhun pikkujouluisissa tunnelmissa. Meiltä pikkujoululounasta saa myös paikan päällä tilattuna, sen kuin astuu ovesta sisään. Pikkuporukat mahtuvat hyvin kaiken aikaa, isomman väen kanssa kannattaa rimpauttaa ja varata pöytä ennakkoon.
Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Kuvat: Lappilainen