Lenita uskoo Suomeen ja Lappiin

Lenita Airisto vieraili Rovaniemellä innostamassa naisia sijoittamaan.

– Suomi on menestystarina, ihan oikeasti!

Näin hehkuttaa Lenita Airisto, pitkän uran tehnyt suomalaisen viennin ja brändin edistäjä. Ruikuttamiseen tämä Miss Suomi, malli, toimittaja, yrittäjä, kirjailija, esitelmöitsijä on lopen kyllästynyt eikä aio antaa häviämisen kulttuurin ylläpitäjille sijaa.

– Ihan muut tyypit ovat rakentaneet tämän Suomen kuin nämä kaikesta valittavat ruikuttajat.  Oma äitini jo kielsi ruikutuksen, sillä se ei johda mihinkään.

Lappi saa Lenitalta erityistä tunnustusta. Täällä vietetyt lukuiset kuvausmatkat, vierailut Napapiirillä ja sitä kautta maailmalle levinneet lehtijutut ja kuvat olivat aikoinaan Lappi-brändin luomista ja Lapin tunnetuksi tekemistä maailmalla.

– Tänään kun saavuin Rovaniemelle, oli kuin olisin ulkomaille tullut, niin kansainvälinen oli fiilis.

Lotat sydänasia

Lenita eli lapsuutensa sodan keskellä Helsingissä. Tuolloin ei herätty päivään herätyskellon vaan iltatorjuntahälytysten ääneen. Lenitan perhe sai elantonsa korjaamalla vaatteita, joita sitten vaihtoi ruokaan. Työt piti etsiä itse ja 15-vuotiaat olivat työvelvollisia.

– Kotiin tuli kirje, jos ei itse ollut ilmoittautunut Tyttöjen työkeskukseen ja ollut menossa kesäksi töihin.

Lottien arvostus ja tietoisuuden levittäminen sodan ajan naisten työstä rintamalla ja kodeissa on Lenitalle pyhä asia. Lenitan mukaan elämä on kamppailua, taistelua leivästä, se ei saa olla liian helppoa eikä kaikkea pidä saada valmiina. Tarvitaan myös jonkinlainen kyky ymmärtää erilaisuutta, tarvitaan muukalainen, joka auttaa ymmärtämään toisenlaisia tapoja ja kulttuureita.

– Asenne on tässä maassa muututtava, me voitais tässä vähän auttaa, saamaan naiset mukaan. Me voidaan kotouttaa tänne tulleet naiset kasvattamaan omat lapset suomalaisiksi, me voidaan antaa näille naisille fantastinen elämä!

Lenita siirtää sodanajan lottaperinteen tähän päivään, maailmannainen ratkaisee talouden ja maahanmuuton tuosta vaan.

– Sain kotoa voimakkaan rasisminvastaisen kasvatuksen.  Nämä asiat on avattava ihmisille. Miksi nyt maahanmuuttajien kotoutumisesta telkkarissa puhuvat yleensä miehet, missä naiset ovat?

Lenita lupaa seuraavaksi saada Suomeen muuttaneet naiset kotoutumaan.  Tarvitaan uskoa siihen, että kaikki oppivat, vaikeuksista selvitään ja häviämisen kulttuuri käännetään voitoksi.   Eikä ruikuteta.