Pesonen on innokas pop up -kauppias

Riitta Pesosen Pienoistavaratalo Ilonan pääkallonpaikka on Pyhätunturissa. Liike palvelee asiakkaita läpi vuoden, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia matkailusesongin ulkopuolella. Seuraavan pop up -myymälän Pesonen pystyttää Posiolle 23.-28.5. Kuva: Elina Korpi

Pyhätunturilaisen Pienoistavaratalo Ilonan emäntä Riitta Pesonen on innokas pop up -kauppias. Riitta muistelee tehneensä ensimmäisen irtioton kivijalasta jo markka-aikana. Tuolloin hän pisti repun pykälään ja vei putiikkinsa savukoskelaisten asiakkaitten ulottuville.

– Pyyntö taisi aikanaan lähteä kyläläisiltä. Näillä reissuilla on ihana tavata iloisia ihmisiä, jotka loistavat tyytyväisyyttä, kun he saavat kartuttaa vaatevarastoaan, Riitta kertoo.

Tuon turneen jälkeen Riitta on jalkautunut muun muassa Sallaan ja Kemijärvelle. Pari kertaa kauppiaalla on ollut mukana hyvä yhteistyökumppani.

Viime kesänä yrittäjä piti pop up -myymälää Hetassa peräti kolmen kuukauden ajan. Pelkosenniemellä Asuste Pesosen yhteydessä on pysyvä pop up -liike.

Sitä saa mitä hakee

– Asiakas osaa arvostaa, kun kauppias tuo tuotteet kotitanhuville. Ja onhan se kiva tavata uusia tuttavuuksia ja tervehtiä vanhoja, Pesonen kiittelee.

Kun pääsee astelemaan sisään kauppaan, sitä saa mitä hakee. Kun vaatteen voi vetää ylleen ennen ostopäätöstä, tietää varmasti kotona, mitä kauppakassista löytyy.

Pesonen painottaa, ettei kaikilla ole rohkeutta tilata tavaraa netistä. Riitta tietää, ettei läheskään kaikilla hänen asiakkaistaan edes ole tietoliikenneyhteyttä.

Pop up -myymälä palvelee Posiolla

Seuraavan kerran Riitta suuntaa kulkunsa Posiolle 23.-28.5. Pop up -myymälä nousee entisen Säästöpankin tiloihin Suopolulle.

Kauppias lupaa ottaa mukaan kattavan valikoiman Ilonassa tunnettuja yksilöllisiä asusteita kesän juhlia ja tavallista mökkiarkea silmällä pitäen. Posiolla uusiin pukimiin voivat sonnustautua naiset, miehet ja lapset.

Tien päälle lähteminen ei käy käden käänteessä. Kun yrittäjä vuokraa tyhjän liiketilan, mukana on oltava myös kalusteet. Suunnittelu ja valmistautuminen sekä auton pakkaaminen ja purkaminen puhumattakaan kaupan pystyttämisestä vie aikaa ja voimia.

Kun emäntä itse lähtee liikenteeseen, hänen on luovutettava vastuu Pyhän Ilonasta työntekijälle.

– Vaikka tässä on oma hommansa, joka tuntuu välillä raskaalta, kyllähän tämä tuo virkistävää vaihtelua minunkin arkeeni, paljastaa Pesonen.

Teksti: Elisa Javarus