Ressaaks sie?

Stressi purkautuu, kun osaa tunnistaa omaa kehoaan. Kuva: Maria Nurmela

Meistä kaikki stressaavat joskus. Usein stressi menee ohi ja selviämme ikävistä tilanteista ja traumoista. Pitkät stressijaksot ja purkamattomat traumat jättävät kuitenkin jäljet sekä kehoon että mieleen.

– Luonnollinen palautumismekanismimme ei välttämättä käynnisty enää automaattisesti, koska olemme oppineet tukahduttamaan stressaavan tilanteen aiheuttaman jännityksen kehossamme, tietää TRE – stressinpurkumenetelmää ohjaava Maria Nurmela Vanttauskoskelta.

Maria kärsi itse vielä viisi vuotta sitten päänsäryistä, niska- ja hartiaseudun jännityksestä ja paniikkihäiriöstä. Sitten hän tutustui menetelmään, jolla stressi laukesi.

– Tehtyäni sarjan liikkeitä, se käynnisti luonnollisen tärinä/värinämekanismin. Tajusin silloin, että tämä on toimiva menetelmä minulle. Pääsin eroon lihasjännityksestä, päänsäryt vähenivät ja paniikkihäiriöoireet loppuivat kokonaan.

Stressinpurku kannattaa

Maria kouluttautui TRE – ohjaajaksi, jotta voisi kertoa muillekin vapauttavasta ja luonnollisesta menetelmästä joka auttaa kehon ja mielen tasapainoon. Menetelmän kehittäjä David Berceli on kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija. Hän on opettanut menetelmää yli 20 vuoden ajan. Suomessa tällä menetelmällä opettaminen alkoi vuonna 2009. Lapissakin on muutama koulutettu ohjaaja, Marian lisäksi Tarja Taavo.

TRE stressinpurku (Tension Releasing Exercises)on luonnollinen itsehoitomenetelmä ja siihen saa opastusta. Ohjaaja arvioi menetelmän soveltuvuutta ohjattavalle, auttaa ja tukee harjoittelun aloittamisessa sekä tarvittaessa myöhemminkin. Menetelmä edistää työssä jaksamista, ja sen ovat kokeneet hyväksi mm. monet sosiaali- ja terveysalan työntekijät, poliisit, palomiehet, opettajat, kasvattajat ja urheilijat.

Maria Nurmela ja Tarja Taavo ovat kurssittaneet väkeä pohjoisessa.

– Oman kehon uudenlainen kuunteleminen ja jännityksestä vapautuminen ovat olleet niitä kurssilaisten kokemuksia, jotka vahvistavat ajatusta tällaisesta itsehoidosta. Jollakin paineen tunne rintakehästä helpottaa ja mieli kevenee.

Seuraava TRE Stressinpurkukurssi järjestetään 1.6.2016 klo 17.30 – 20.00 Keskuskentän uudessa Mulisalissa Rovaniemellä. Ilmoittautumiset ja lisätietoa aiheesta TRE – ohjaajilta Maria Nurmelalta ja Tarja Taavolta osoitteista [email protected] ja [email protected]

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto