Alvar Aalto valloittaa yhä

Alvar Aalto on yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeista. Rovaniemellä hänen työtään on mm. Rovaniemen kirjasto, joka löytyy uudesta Alvarin maailma- sivustolta. Kuva: By Tuntematon

On kulunut 40 vuotta Suomen merkittävimmän arkkitehdin ja muotoilijan Alvar Aallon kuolemasta. Unohtamaton muotoilija ja arkkitehti tunnetaan modernismin pioneerina, ja hän taitaa olla maailmalla yksi tunnetuimmista suomalaisista. Pitkän uransa aikana Aalto ehti suunnitella yli 500 rakennusta, joista yli 300 rakennettiin.

Tunnetuimpia lienevät Finlandia-talo, Paimion parantola ja Lakeuden Ristin kirkko. Mukana on myös rakennuksia, joista moni ei ole välttämättä kuullutkaan: Aalto-Musiktheater Saksan Essenissä, pohjoismainen kulttuurikeskus Pohjolan talo Islannissa, Baker House -opiskelija-asuntola maailmankuulun MIT-yliopiston kampuksella sekä modernin taiteen museo Kunsten Tanskassa.

Kuortaneella vuonna 1898 syntynyt Aalto opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa, joka myöhemmin nimettiin hänen mukaansa Aalto-yliopistoksi. Aalto teki myös Lapissa merkittäviä suunnittelutöitä, asemakaavoista julkisiin rakennuksiin ja yksityiskoteihin, jotka sopivat pohjoisen kylmiin olosuhteisiin.

Alvar Aallon töistä on koottu Alvarin maailma -sivusto, jossa on mukana yksi Lapissa oleva kohde, Rovaniemen kirjasto.  Arkkitehtuurikokoelmaan pääsee suoraan klikkaamalla  https://alvarin-maailma.expedia.fi/