Papatuspäivien viehättävät vanhat koneet

Kemijärvelle Papatuspäiville voi putputtaa sunnuntaina jopa Oulusta. Kuvassa matkalaisia menneiltä vuosilta konduktööri Raimo Kähkösen (2. vas,) kainalossa. Kuva: KeMot

Kemijärven Riekkoniemessä Papatuspäivillä 2016 on jälleen monipuolinen ohjelmatarjonta 2. – 3.7. Vanhojen koneiden viehätys vetää puoleensa niin nuoria kuin vanhojakin harrastajia.

Tapahtumaviikonlopun aikana tukkilaisjätkä Unto Kyllönen tulee esittelemään taitojaan, ilmojen halki voi ihastella näkymiä helikopterista käsin.

Yleisö pääsee päivittelemään, miten moottorikelkalla ajetaan vetten päällä. Moottorikelkka- ja sahamuseossa on esillä lähes 200 moottorikelkkaa, ja vielä suurempi arsenaali moottorisahoja. Papatuspäivillä on pöllin parkkausta ja vaapun valmistusta, sekä kenkien tekoa ja paljon muuta.

Perinteisten vanhojen papattajien rinnalle nousee tänä vuonna myös nykyaikaisia pelejä. Mukana on muun muassa mikroautoja, lennokkeja ja vesijettejä.

Lättähatussa on tunnelmaa

Valtionrautateiden käyttämät, Valmetin vuosina 19541963 valmistamat kiskobussit ristittiin kansan suussa aikanaan lättähatuiksi. Viimeiset lätät poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988, mutta niitä on vielä jonkin verran tilausliikenteessä ja museojunissa.

Kesän kunniaksi lättähattu lähtee Oulusta Kemijärveä kohti 3.7. Kyytiin pääsee niin lähtöasemalta kuin välietapeilta Kemistä ja Oulusta. Paluumatkallekin voi osallistua Oulun suuntaan. Papatuspäivien aikana sunnuntaina lättä liikennöi välillä Isokylä-Riekonniemi välillä.

Papatuspäivät nimineen päivineen syntyivät Tuomo Niemelän ajatuksesta. Ensimmäinen tapahtuma pistettiin pystyyn 5.-6.7.1997 Kuumaniemen koulun kentällä.