Muistoja Mallan maisemissa

Kilpisjärvellä, matkalla kolmen valtakunnan rajapyykille. Kuva: Seija Olkkonen

Suomen vanhin luonnonsuojelualue, 100 vuotta täyttävä Mallan luonnonpuisto on lapinrakkauden herättäjä, häämatkakohteena elämän paras sattuma ja luonnon herkällä kauneudellaan lähtemättömän vaikutuksen tehnyt. Näin kuvailevat Mallan kävijät luonnonpuiston merkitystä elämässään Metsähallituksen luontopalvelujen kyselyssä.

Metsähallituksen luontopalvelut pyysi Mallan kävijöiltä muistoja ja kuvia Mallan luonnonpuistosta puiston 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Facebook-sivuille lähetettiin kymmeniä Mallan ainutlaatuista luontoa ja maisemia ylistäviä muistoja.

Mallalla on koettu ikimuistoisia hetkiä upeiden maisemien keskellä. On nähty herkkiä kasveja, monenlaisia eläimiä ja ihasteltu Lapin luonnon kauneutta. Retkiä on tehty niin omassa rauhassa kuin hyvien vaelluskumppaneiden kanssa. Onpa Malla huiputettu jopa monet tunturit kolunneen pehmoleluvaelluspingviinin kera. Ja aina vaan Malla houkuttelee tulemaan uudelleen Kilpisjärvelle.

Häämatka tartutti rakkauden Lappiin

Yksi kauneimmista kertomuksista kertoo nuorenparin häämatkasta. Häämatkakohteeksi jouduttiin vaihtamaan Pariisin sijasta Kilpisjärvi. Aluksi harmittanut muutos osoittautui elämän parhaaksi sattumaksi ja tartutti pariskuntaan rakkauden Lappiin. Lapinrakkautta on sittemmin levitetty myös kavereihin ja sukulaisiin.

Ainakin kaksi koiraa on saanut Malla-nimen, ja onpa Mallan luonnonpuiston tunturijättiläisten kuvasta teetetty tuhannen palan palapelikin. Mallan hienoissa maisemissa käynti on myös vakuuttanut kävelyn välttämättömyydestä ihmiselle.

Moni sukupolvi biologiaopiskelijoita on saanut eväitä uralleen Mallan luonnosta. On tunnistettu lumenviipymiä ja tuulenpieksämiä huippututkijoiden johdolla. Ihastus Mallan luonnon ja maisemien kauneuteen näkyy kaikissa lähetetyissä kuvissa. Erityisesti Mallan kyyneleet eli Kitsiputous on tehnyt moneen vaikutuksen.