Kolmella saamella Siidasta

Siidan blogissa esitellään kesäkuussa Ilmari Itkosen kaivaman varhaismetallikautisen kodanpohjan rekonstruktio. Kuva: Siida.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Siidassa on alkanut 19. toimintavuosi. Saamelaismuseon henkilökunta ja myös Siidan kävijämäärät ovat kaksinkertaistuneet ja siellä eletäänkin hyviä aikoja.

Työntekijät aloittivat ennen kesää oman blogin pidon, jossa esitellään museotyötä, joka on monesti näyttelykävijöille näkymättömissä. Blogitekstejä tulevan kirjoittamaan monipuolisesti eri tehtävissä toimivat Saamelaismuseon työntekijät, kuten kokoelma- ja näyttelytyössä, museokaupassa ja kulttuuriympäristöyksikössä toimivat.

Lukijat saavat tietää, mitä aarteita kokoelmat pitävät sisällään, kuinka legendaarisen ulkomuseon restaurointityöt etenevät tai mitä kuuluu Kolttien perinnetalolle.

Toive on saada museotyön monimuotoisuus ja kiinnostavuus avautumaan lukijalle ja saada rakkaus omaan historiaan ja kulttuuriperintöön kasvamaan.

Saamelaismuseon blogitekstit ovat suomeksi ja luonnollisesti myös saameksi. Se, mitä saamenkieltä (pohjoissaame, inarinsaame, koltansaame) kulloinkin käytetään, riippuu asiayhteydestä ja kirjoittajan omasta kielitaustasta. Blogitekstit ilmestyvät kolmen-neljän viikon välein osoitteessa:

https://samimuseumsiida.wordpress.com/