NIMEN TAKANA: Hanna

Kuva: Hanna Snellmannin kotialbumi.

Hanna on helsinkiläistynyt professori Lapista

Elisa Javarus

Lappilaislähtöinen, Helsingissä vaikuttava Hanna Snellman kävi syntymässä Sodankylässä 16.4.1961. Koko kouluaikansa hän asui Kemijärvellä. Saatuaan valkolakin 1981, Hanna nosti kytkimen ja lähti opiskelemaan Helsinkiin. Hän on sillä tiellä edelleen, työskentelee Helsingin yliopistossa kansatieteen professorina ja humanistisen tiedekunnan varadekaanina.

– Lasten nimet ovat varmaankin harvoja asioita, jossa vanhempani olivat yksimielisiä. Uskoisin, että päälinjat nimenannolle on hahmotellut äitini Toini Snellman (k. 2009), mutta tarkemman ajatustyön on tehnyt varmaankin isäni Erkki Snellman. Vanhemmat ovat antaneet lähes kaikkien perheemme viiden lapsen nimet periaatteella toinen nimi Kalevalasta ja toinen nimi raamatusta. Etunimeni

Hanna tulee siis raamatusta ja toinen nimi Kyllikki Kalevalasta, Hanna muistelee.

– En tunne ketään ikäistäni kaimaa. Raamatullinen nimi yhdistettynä sukunimeeni on johtanut siihen, että ulkomailla minua hyvin usein pidetään juutalaisena. Kesti kauan ennen kuin hoksasin tämän ja sitten se nauratti.

Hanna Snellman opiskeli kansatiedettä Helsingin yliopistossa. Väitteli filosofian tohtoriksi väitöskirjalla ”Tukkilaisen tulo ja lähtö”, joka käsitteli Lapin metsä- ja uittotyötä. Professori on kirjoittanut muun muassa kirjan ”Sallan suurin kylä – Göteborg”, joka käsittelee Lapista Ruotsiin muuttaneita.

Hanna on työskennellyt myös ulkomailla. Vuonna 2006 vierailevana tutkijana Tukholman yliopistossa ja 2007 vierailevana professorina Kanadassa. Vuonna 2009 Hanna valittiin etnologian professoriksi Jyväskylän yliopistoon ja 2012 kansatieteen professoriksi Helsingin yliopistoon.

– Minulla on kaksi aikuista poikaa, elämäni on aika työorientoitunutta. Kotiseutu Lappi on minulle edelleen tärkeä. Käyn noin kerran kuukaudessa Rovaniemellä isääni katsomassa. Samalla päivittyy oma Lappi-suhteeni.

Hanna lähettää kesäterveisiä Lappilaisen lukijoille, kaikille lapsuuden ja nuoruuden ystäville sekä niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä tutkimuksiini liittyen. Hannan nimipäivä on 21.7.
Googlaamalla 375 humanistia/ Hanna Snellman löytyy lisää tietoa professorin työstä. Väitöskirja ”Tukkilaisen tulo ja lähtö” löytyy PDF:nä netistä.