Finnhittien kuninkaat bailaavat ja laulavat Lapissa

Finnhittien kuninkaat Tapani Kansa, Danny ja Frederik loistavat Lapissa yhteisellä festarikeikalla Rovaniemen Ounaspaviljongilla 23.7. kello 20 alkaen.

Elisa Javarus

Kovassa vireessä olevat Finnhittien kuninkaat, Frederik (71), Danny (73) ja Tapani Kansa (67) valloittavat lappilaisen festarikansan 23.7. Rovaniemellä. Herrat nousevat estradille IskelmäKesä Rovaniemi festivaalitapahtumassa Ounaspaviljongissa.

Frederikin mukaan kuningaskolmikon kiertue on osaksi protesti radiokanaville.

– Olemme olleet iskelmäkansan suosiossa vuosikymmeniä. Monissa perheissä meitä kuunnellaan jo kolmannessa sukupolvessa, mutta radiot ovat pistäneet meidät boikottiin. Meidän musiikkia ei enää soiteta radiokanavilla, jyrisee Frederik syvällä rintaäänellä.

Jokaisella herralla on takana huimat yli 50 keikkakesää. Artistit ovat saaneet lähtemättömän paikan suomalaisten sydämissä. Ikivihreät ja kestohitit ovat kantaneet ajan saatossa, ne eivät kuole eikä niitä kuopata.

– Rovaniemellä nostetaan tunnelma kattoon, pidetään hauskaa, lauletaan ja bailataan yhdessä yleisön kanssa, Frederik lupaa.

Reetu muistuttaa, että he ovat liikkeellä pilke silmäkulmassa ja riemu rinnassa.

– Ei tätä hommaa voi tehdä pakolla, eikä mieli mustana, mies jatkaa.

Kuninkaat tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen niille, joille ei maistu räppi tai poppi. Kolmikko esittää suurimpia hittejään. Konkarit vannovat elävän musiikin nimeen, taustanauhoista ei edes puhuta. Miehillä on takana kuuden hengen orkesteri puhallinsoittimineen sekä Dannyn luotsaama D’Voices-kuoro.

– Kaikki kunnia räppiä esittäville, mutta omasta mielestäni se ei ole musiikkia. Ja luulen, että moni muukin on samaa mieltä, Reetu ynnää.

Lapinhulluus on iskenyt Frederikiin

Vaikka Reetun Lapin turneet ovat harventuneet, mies vakuuttaa olevansa Lapinhullu.

– Olen aikanaan viettänyt kahdeksana kesänä useita viikkoja Lemmenjoella. Autolla sitä piti aina lähteä ja siellä me serkun kanssa kalasteltiin, Frederik muistelee.

– Minulla on vieläkin Lapissa kavereita, joiden luona käyn kyläilemässä ja kalastamassa. Olen muuten joskus saanut viedä orkesterin porukalle savustettuja taimenia ihan syötäväksi asti.

Vaikka Frederikin elämään kuuluu tiiviisti liikunta ja liikkuminen, hän ei varsinaisesti vaella. Kerran mies lähti lataamaan akkujaan Luoston laduille, hän eksyi hiihtoreitiltä, joka johti aina vain syvemmälle metsään.

– Onneksi älysin palata samoja jälkiä takaisin. Kortteeriin päästyäni paljastui, että se olisi vienyt minut Kemijärvelle asti. Siinä olisi jäänyt keikka tekemättä.

Frederikille on tullut tutuiksi kaikki Lapin tanssipaikat. Miehelle on jäänyt lähtemättömästi mieleen muun muassa Perävaaran Huvikeskus, missä sai nauttia livenä yöttömän yön auringosta.

– Se oli muuten uskomaton näky ja kokemus, ei sitä voi oikein sanoin kuvailla. Kun aurinko ei laske ollenkaan, pitää vetää musta pipo silmille, jotta pystyy nukkumaan, Reetu nauraa.

1970- ja -80 luvuilla Frederik keikkaili heinäkuut Lapissa. Tanssitalot olivat aina täynnä ja lomalaiset jaksoivat jammata. Hän muistaa tarkkaan, miten Ruotsiin karanneet suomalaiset tulivat lomillaan esittelemään uusia Volvojaan.

– Olen päässyt seuramaan Lapin hiihtokeskusten kasvun ja kuuluisan ryntäyksen. Levin Hullussa Porossa tein parhaana vuonna yli 30 keikkaa, mies jatkaa muistelujaan.

Frederik tuntee Lapin tenniskentät ja golfradat sekä kylpylät ja uimahallit.

– On sitä sattunut kaikenlaista. Työnnyin ensimmäistä kertaa eläissäni höyrysaunaan Kuusamossa, enkä käsittänyt, että se oli kaikille avoin. Lauteilla istui parikymmentä naista ja nehän tunnistivat minut. Kyllä siinä oli vaivaantunut olo, kun naisväki puhutteli minua nimeltä. Rupattelua ja riemua riitti rouvaseurassa.

Frederik muistelee toista tapausta Leviltä. Mustasukkainen mies oli turkkilaisessa saunassa hypännyt heilansa syliin ja istunut siinä koko kylpemisen ajan. Ja vieläpä paljastanut, että pelkäsi Frederikin vikittelevän vaimon itselleen.

Reetun reissuilla on sattunut ja tapahtunut. Miehellä on työn alla muistelmat, jossa hän paljastaa taipaleeltaan tuhannen tarinaa. Otavan kustantama kirja julkaistaan vuonna 2017.

Kuvateksti

Finnhittien kuninkaat Tapani Kansa, Danny ja Frederik loistavat Lapissa yhteisellä festarikeikalla Rovaniemen Ounaspaviljongilla 23.7. kello 20 alkaen.