Viisivuotias Aatu oli nuorin itäauton huutaja

Viisivuotias Aatu Koukkula kävi kovaa kamppailua tuntemattomaksi jääneen tuttavuuden kanssa punaisesta Ladasta. Harmikseen Aatu hävisi kyseisen taiston. Kuva: Joona Ylilehto.

Elisa Javarus

Turvapaikanhakijoiden Sallan tulliin jättämien autojen huutokauppa villitsi satapäisen yleisön Sallan kirkonkylän keskustassa.

Heinäkuun puolessavälissä myynnissä oli yhteensä 128 ajoneuvoa. Niiden perässä eri puolilta Suomea liikenteeseen olivat lähteneet muun muassa Lada-harrastajat.

Rovaniemeläinen, vain viisivuotias Aatu Koukkula oli nuorin huutokauppaan osallistunut. Pikkumies on tänä päivänä onnellinen Ladan omistaja. Hänen mukaansa lähti valkoinen Samara, jonka poika lunasti säästöillään. Rohkea ja sanavalmis poika huutaa päräytti pirssin itselleen 20 eurolla.

Aatu heilutteli korotuksiaan harmaalla miekalla. Poika oli mukana monessa huudossa, mutta niin ne kulkupelit lipsahtivat kokeneille konkareille. Pikkumies ei lannistunut, hän tankkasi masunsa makkaralla ja mehulla. Uusilla voimilla ja sinnikkyydellä Aatua viimein onnisti.

Aatu on jo pienestä pitäen ollut kiinnostunut koneista ja härveleistä. Poika osasi juuri ja juuri puhua, kun hän tunnisti perheen samanlaiset autot toisistaan rekisterikilvistä.

– Tuolla menee IPI ja tuossa on RTE, Aatu totesi puolihuolimattomasti, ja täysin oikeat rekkarit kielellään, kun autot suhahtelivat ohi.

Faija anna mun ajaa mökkitie

Poika on jo parivuotiaana istunut kaivurissa siirtämässä soraa. Tuttu riimi Arttu Wiskarin laulusta Mökkitie: ”Faija anna mun ajaa mökkitie, lupaan että saunaan vettä vien”, on myös Aatulle mieleinen. Viikonloppuisin viikari laulaa tuon värssyn isälleen. Lopputulos jätetäänkin salaisuudeksi.

Talvisin Aatu kurvailee omalla moottorikelkalla ja kesäisin mönkijällä. Pihan perällä pojan kasvamista odottaa myös crossipyörä. Suurin osa huutokaupatuista autoista päätyy varaosiksi, osa kunnostetaan liikennekäyttöön. Perjantaina 16.7. myytiin puolet autoista, lauantaina toinen mokoma.

Venäläisautojen hintahaarukka oli yhdestä eurosta 1200 euroon. Kalleimman tarjouksen teki Sallan kunta Volgasta, joka jää kuntaan muistoksi tapahtumasta.