Vuoden Porokokkikisa huipentuu Levillä

Kilpailijakaartiin on vuosien saatossa kuulunut monia tunnettuja kokkikasvoja. Viime vuoden voittajiksi itsensä taituroivat Ravintola Lyonin edustajat Tuomas Vierelä ja Petri Niilola. Vuoden Porokokki kilpailun taustalla ovat Vuoden porokokki ry., Suomen Keittiömestarit ry. ja Levin Matkailu Oy yhteistyökumppaneineen. Kuva: Vuoden Porokokki ry.

Viides Vuoden Porokokkikisa on käynnistynyt reseptikilpailulla. Nyt on etsinnässä kahdeksan paria 3.-4.11. Kittilän Levillä järjestettävään porokokkien loppukilpailuun. Reseptit neljälle henkilölle porosta kahdella eri tavalla valmistettuna asiaan kuuluvine lisukkeineen tulee laatia ja toteuttaa 30.9. mennessä.

Vuoden Porokokki kilpailunjohtajana toimiva keittiömestari Jouko Rajanen uskoo aiempien vuosien kokemuksella pohjoisen kilpailusta tulevan jälleen korkeatasoisen mittelön.

Maija Palosaari Levin Matkailu Oy:stä on tyytyväinen päästessään mukaan Vuoden Porokokki kilpailun järjestämiseen Levin alueelle. Parin viime vuoden aikana Kittilässä on voimakkaasti kehitetty elintarvike- ja luonnontuotealaa ja paneuduttu sen tulevaisuuden näkymiin.

Kittilässä on muun muassa valmistunut elintarvike- ja luonnontuotealan kehittämisohjelma, joka tähtää aina vuoteen 2020. Taustalla on ajatus siitä, että Kittilän kunnan alueelta löytyy monipuolisesti raaka-aineita marjojen, kalan, poron, sienien ja yrttien muodossa. Näitä raaka-aineita voidaan hyödyntää jalostamalla niitä laadukkaiksi paikallisiksi tuotteiksi ja niiden ympärille voidaan kehittää toimivaa yrittäjyyttä.

Kittilässä korostuu kansainvälisyys

Vuoden Porokokki kilpailu tukee Palosaaren mukaan näin erinomaisesti Kittilän toimia lähiruoka teeman ympärillä. Palosaari korostaa Kittilän matkailualueen kansainvälisyyttä. Yhä useampi kansainvälinen vierailija haluaa kokea Lapin myös lautasella, eikä poron merkittävyyttä tässä yhteydessä voi unohtaa.

– Ruokamatkailu on tulevaisuuden kasvava trendi ja Lapilla on tässä vahvuutensa. Mainioiden raaka-aineiden ohella pohjoisen luonto on todettu puhtaaksi ja alueella on osaavia ja intohimoisia ruuanlaiton taitajia, toteaa Palosaari.
Samassa yhteydessä järjestetään myös nuorten Rotisseur kokkien Lapin alueellinen karsintakilpailu, jonka voittaja etenee edelleen nuorten kokkien SM-kilpailuihin.