Kekkonen on Jannen sankari

Janne Kaisanlahden työ kesätauon jälkeen pyörähtää pian käyntiin kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana. Kuva: Janne Kaisanlahti

Yhteiset asiat ovat kiinnostaneet kemijärveläissyntyistä, rovaniemeläistynyttä Janne Kaisanlahtea (31v.) polvenkorkuisesta saakka. Keskustalaisten riveissä vaikuttavan oikeustieteiden maisterin perusarvot ovat koti, uskonto ja isänmaa.

Isänmaallisen kasvatuksen saaneen miehen sankari oli Urho Kekkonen jo lapsena, ja on edelleen.

– Alkiolais-kekkoslainen aateperintö ja maaseutuhenkisen elämänmuodon puolustaminen ovat minulle tärkeitä asioita, Kaisanlahti painottaa.

Syntymäkotikaupungissaan Kemijärvellä Janne toimi kirkkovaltuutettuna vuodet 2007-14 ja kaupunginvaltuutettuna 2009-14.

– Sekä kunnassa, että seurakunnassa myrskysi joskus ja välillä oli tyynempää. Koetin tehdä parhaani.

Syksystä 2011 Janne on työskennellyt kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana. Sivutoimisesti hän hoitaa myös pieniä lakijuttuja toiminimen Lakipalvelu Janne Kaisanlahti nimissä.

Janne toimii Rovaniemen seurakunnassa kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Mies vaikuttaa toista kauttaan kirkolliskokouksen jäsenenä. Hän on ainoa vaaleilla valittu lappilainen kirkolliskokousedustaja.

Sujuvasanainen historianharrastaja

– Olen ajoittain arvostellut viime vuosina Keskustan toimintaa ja poliittista linjaa. Edelleen olen sitä mieltä, että suuria virheitä on tehty, ja niistä on opittava.

Sujuvasanainen ja -kynäinen Janne harrastaa historiaa ja on kirjoittanut useita kirjoja. Muun muassa M. O. Lahtelan elämäkerran Lapin Keisari ja Lyyli Perungasta kertovan kirjan Minä loin kauneutta.

Janne syntyi keskelle nousukautta. Hän pääosin polveutuu niistä vanhoista uudisraivaajasuvuista, jotka ensimmäisenä uskaltautuivat Pohjan perukoille. Kemijärven ensimmäinen asukas Paavali Halonen on yksi miehen esi-isistä.

– Lappi on ollut minulle hyvä paikka asua ja elää. Olen syvästi juurtunut kotiseutuuni. Isoukkini Akseli Huttusen kautta suonissa on myös ripaus savolaisverta, minkä piikkiin on helppo pistää monenlaiset vinkeet, Janne naurahtaa.

Teksti: Elisa Javarus