Perinteet elävät virkeässä Kieringissä vahvana

Kierinki ja Hietalan pihapiiri. Kyläraitilla kiertävät vossikka ja traktoritaksi tarjoavat markkinavieraille palvelujaan. Kuva: Teija Raaterova

Kierinki on sodan tuhoilta säästynyt, viehättävä peräpohjalainen miljöö. Maisemaa halkoo metsien peittämät graniittivaarat, alavat aapasuot sekä järvet. Kaunis yhteisö lepää Kierinkivaaran rinteillä. Sodankylään tulee matkaa 65, Kittilään 90 ja Rovaniemelle 120 kilometriä.

Kierinki on kuuluisa reilusta sadasta, sinnikkäistä ja sisukkaista asukkaistaan. Kylässä on kotoisaa, leppoisaa elämänmenoa, samalla kuitenkin tiukkaa tekemisen meininkiä. Pääelinkeinoiksi ovat nousseet maa- ja metsätalous sekä poronhoito.

Perinteet elävät virkeässä Kieringissä vahvana. Käsityötaito, eräkulttuuri, perinneruuat ja yhteisöllisyys ovat luonnollista. Kulttuurivahvassa kylässä on ohjelma- ja majoituspalvelua ja matkailutapahtumia, kurssitusta ja kokouksia. Kaupan seinien sisäpuolella voi tehdä päivittäisostoksia, baarissa saa tankattua vatsansa, bensiksellä menopelinsä.

Markkinoilla on tuhansia kävijöitä

Seitsemänsillä markkinoilla 2. – 4.9. myyjät käyskentelevät ahkerasti kylän raitilla. Tuhansien vieraiden iloksi pääosassa on Lapin maaseutu, käsityöperinne ja -taitajat, sekä koneet ja laitteet, sadonkorjuun sato ja lähiruoka.

Vaikka itse tapahtuma kestää vain yhden viikonlopun, se antaa puuhaa koko vuodeksi. Käsitöitä tehdään vuodet läpeensä, keväiset viljelykset suunnitellaan silmällä pitäen markkinoita. Tapahtuman aattopäivinä pyöräytetään paikallisia herkkuja, joita paistetaan pirteissä yötä myöten.

Kyläläiset esittelevät taitojaan hevosen kengityksessä, pärehöyläyksessä, tiilenteossa räsymaton kudonnassa, villalangan kehräyksessä sekä ohrarieskan ja ruisleivän leivonnassa. Luvassa on musiikkia, markkinatansseja, teatteria, kisoja ja näytöksiä.

Teksti: Elisa Javarus