Rovaniemen sadonkorjuumarkkinat Aalto-keskukseen

Tervetuloa peremmälle! toivottavat Rovaniemen kokit ja lupaavat tarjoilla monenmoista pohjoisen herkkua Sadonkorjuumarkkinoilla kaupungintalon Aalto-keskuksessa tulevana viikonloppuna 10.–11.9. klo 10–16. Kuvassa vasemmalta oikealle; Olli Rosendahl, Martti Kotakorva ja Mika Kiviniemi. Kuva: Vellu Mustajärvi

Rovaniemellä on järjestetty vuosittaiset Sadonkorjuumarkkinat jo 30 kertaa. Markkinoilla paikalliset tuottajat pääsevät myymään tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Rovaniemi-viikolla 10.–11.9. Sadonkorjuumarkkinoiden 30-vuotista taivalta juhlitaan uudella paikalla Aalto-keskuksessa kaupungintalon ala-aulassa, kansalaistorilla, kirjastossa ja Lappia-talolla.

Mahtava paikallinen tarjonta

Sadonkorjuumarkkinoille osallistuu lähes 100 tuottajaa. Myytävänä on aimo annos lähiruokaa: vihanneksia, juureksia, yrttejä, kala- ja lihatuotteita, leivonnaisia, marjoja ja luonnon raaka-aineista valmistettuja superfood-tuotteita. Lisäksi markkinoilla on monenlaisia kädentaitajia tuotteineen. Myynnissä on mm. puu-, poronnahka- ja huovutustuotteita, koruja, luonnonsavitöitä ja lämpimän syksyisiä villatuotteita.

Sadonkorjuumarkkinoiden käytännön järjestelyistä vastaa Rovaniemen kaupungin maaseutuelinkeinot.

– Olen erittäin iloinen, että meillä on tapahtuma, jossa yrittäjät saavat tuotteensa hyvin kaupaksi, ja asiakkaat voivat ostaa laadukkaita paikallisia tuotteita suoraan tuottajilta, tapahtumaa vuodesta 1986 järjestämässä ollut Heli Välikangas sanoo.

Vuosien varrella monen harrastuksesta käynnistynyt toiminta on saanut tuulta siipiensä alle. Se on mahdollistanut oman yrityksen perustamisen ja parhaimmissa tapauksissa myös muiden työllistämisen.

– Yhtenä esimerkkinä voisi mainita Anneli Tahvosen, jonka yritys Annelin Yrtit ja Karkit työllistää kolme henkilöä. Annelin yrtit ja marjatuotteet ovat hyvin suosittuja maakunnan keittiömestareiden ruokalistoilla. Vastaavia tarmokkaita yrittäjiä on muitakin. Elinkeinojen edistämiseen tämä on Rovaniemen kaupungilta pieni panostus, josta hyötyy suuri joukko toimijoita. Mikäli me emme ensisijaisesti arvosta omalla alueellamme tuotettuja tuotteita, niin arvostavatko niitä muutkaan, toteaa Välikangas.

Sadonkorjuumarkkinoilla monipuolista ohjelmaa

Maakunnan keittiömestarit kattavat kaupungintalon ruokalaan makoisan tarjonnan lähiruokaa. Kotikokeille annetaan vapaapäivä ja markkinavieraita hemmotellaan ajankohtaisilla sadonkorjuuherkuilla.
Lappia-talossa Cafe & Bar 21 ja kansalaistorilla Songan Eurooppakerho pitävän huolen siitä, ettei kahvihammasta pääse kolottamaan.

Kirjasto osallistuu tapahtumaan monipuolisella ohjelmalla. Lappi-osastolla on mahtava kirja-aarteiden poistomyynti.

Lapin kuvataideseura on pystyttänyt 50-vuotisen taipaleensa kunniaksi Juhlapolulla-näyttelyn.

Lauantaina Siipisulat esittää luonnonläheistä musiikkia ja Irma Mäki laulaa ja kertoo vanhasta suomalaisesta kehtolauluperinteestä. Sunnuntaina kirjastolla jytää vuorostaan Kirjastorokki.

Aalto-salin taidesiivessä on lauantaina klo 12–14 kaikille avoin sarjakuvapaja.

Lauantaina kirjaston ammattilaiset opastavat asiakkaita käyttämään uusia Lukuopas- ja Celia-palveluita.

Lapin musiikkiopiston oppilaat konsertoivat esiintymislavalla lauantaina klo 14.00.

Mahdollisuuksien Torilla dynaaminen joukko kolmannen sektorin toimijoita tuo esille laajasti paikallisten yhdistysten toimintaa.

Lappia-talossa markkinavieraat pääsevät lauantaina klo 12–14 teatterin kulisseihin. Opastetut tutustumiskierrokset starttaavat puolen tunnin välein teatterin pääovelta.

Vänän musiikkibaarin valtaa lauantai-iltana retrohitit ja parhaimmat palat kauden uutuuksista.

Alueella on pysäköinninohjaus Jorma Etontielle ja yövalvonta.