Saako Haltilla kelkkailla?

Nykänen, Tapio & Valkeapää, Leena. Kilpisjärven poliittinen luonto. Matkoja käsivarren kulttuurimaisemassa. SKS. 2016. Kuva: Tapio Nykänen

Kansallispuisto ja Lappi on passeli yhdistelmä ruodittavaksi puolelta, jos toiseltakin. Suojelussa on usein vastakkain pohjoinen ja etelä, ihminen ja luonto, tiede ja tunne. Niitä yhdistää halu suojella luontoa.

Kun Suomen Käsivartta halutaan suojella, kokee moni paikallinen, että nykyinen suojelu riittää. Käsivarteen kansallispuistoa haluavat ovat suunnitelleet alueesta neljä eri vaihtoehtoa, jotka määrittyisivät suojeltavan alueen koon mukaan. On pienen pieni alue ihan käsvarren sormien kohdalla. Toinen on hieman laajempi pläntti, joka kattaisi sormien lisäksi kämmenen. Ja sitten pari vähän laajemmin suojelevaa, joista se laajin veisi -koko käden.

Enontekiön kunta ja seitsemän muuta tahoa eivät halua minkäänlaista suojeltavaa kansallista aluetta.  Saanan ympäristö sellaisenaan saa olla. Tätä mieltä ovat mm. suomen porosaamelaiset.

Törmäyskurssilla on tiede ja matkailu ja aihe kiinnostaa myös kaivosyhtiöitä.

Kysymys on pitkälti siitä, mikä merkitys on paikallisilla Kilpisjärven 100 asukkaalla. Ja siitä, saako Haltillla kelkkailla ja saavatko norjalaiset rakentaa ja lomailla naulateltoissaan meidän maalla.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto