SomanTupa Sodankylään

Tiia Kajava valmistelemassa SomanTupaa avajaiskuntoon. Kuva: Eila Kaunisvaara

30-vuotias Tiia Kajava on juuri perustanut Sodankylään käsityö- ja sisustuskauppa SomanTupa Oy:n yhdessä Eila Kaunisvaaran kanssa. Innostus omaan yritykseen tarttui vuosi sitten pidetyssä nuorten yrittäjyyspajassa.

-Olen koko ikäni ollut kova askartelija ja näpertelijä ja viitisen vuotta sitten kaipasin uusia haasteita harrastukseen ja innostuin virkkaamisesta ja kutomisesta. Opettelin tekniikat itsekseni kirjoja lukemalla ja netistä videoita katselemalla. Uusi harrastus vei täysin mukanaan ja pian kaikki illat kuluivat puikot ja koukut sauhuten ja kaapitkin alkoivat pursuta toinen toistaan ihanampia lankoja. Läheiset alkoivat saada lahjaksi sukkia, huiveja ja vilttejä enemmän kuin edes tarvitsevat, Tiia kertoo.

Tiialla on juuret syvällä Sodankylässä ja oman yrityksen perustaminen sai lähtöpontensa rakkaudesta kotikylään ja halusta asua ja pysyä kotiseudulla. Sodankylässä on Tiian mukaan myös tilaa uusille ja kehittyville yrityksille. Tärkeintä antia nuorten yrittäjyyspajassa olivat asiantuntijoiden vierailut, uudet kontaktit ja käytännön tieto yrittäjyydestä.

SomanTupa avaa ovet asiakkaille lokakuun kuluessa. Markkinointi on käynnistetty ja myöhemmin avattava verkkokauppa on suunnittelun alla.

Nuorten yrittäjyyspaja Lappiin

 Rovaniemellä käynnistyy seuraava Nuorten yrittäjyyspaja 24.10. Mukaan voi hakea TE-palvelujen kautta ja siihen on mahdollista osallistua mistä päin Lappia tahansa verkkoyhteyden välityksellä.

Tietolaatikko

Nuorten Yrittäjyyspaja (NYP)

  • Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama.
  • Suomessa syksystä 2015 lähtien yhteensä 18.
  • Kuluvana syksynä käynnistyy vielä 12 pajaa.
  • Osallistujille ilmaista työvoimakoulutusta.
  • Suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille.
  • Markkinointia, taloushallinto, sidosryhmäverkostoja, tuki oman yrityksen perustamiseen.
  • Kesto kahdeksan viikkoa.
  • Lopussa valmis liiketoimintasuunnitelma
  • Yrittäjä- ja sidosryhmävierailuja.