Tuokiokuvia Ranskasta

Marja Jalkanen

Illallisella ranskalaisessa kodissa. Emäntä on viettänyt koko päivän keittiössä. Isäntä on hakenut viinikellarista oman synnyinseutunsa viiniä. Ruoka on hyvää ja kehun sitä vuolaasti, mutta tunnelma on kireä. Emäntä toteaa selväsanaisesti, että hänen kotiseutunsa viinit ovat parempia. Jokaisella parilla on kriisinsä – ja heillä se on nyt. En osaa enkä halua asettua kummankaan puolelle.

Kauppahallin ja torin kojut tarjoavat nautittavaa kaikille aisteille. Kauniisti asetellut upean väriset tuotteet, viekoittelevat tuoksut ja puheensorina. Itsepalvelua ei suosita ja niinpä arat hedelmät ja vihannekset eivät vaurioidu. – Marketeissa tämä ongelma voitaisiin välttää, jos asiakkaat käsittelisivät elintarvikkeita hellemmin!

Paikallisia tuotteita ja erikoisuuksia on paljon ja niitä arvostetaan. Herra Didier Bouffet myy hallissa juustojen ohella tourteau-fromagé -leivonnaisia. Pitihän sellainen ostaa: No, palaneen kuoren alla on kakku, jonka taikinassa on vuohenjuustoa.

Näitä pikkukertomuksia yhdistää ylpeys omasta perinteestä ja paikallisista tuotteista. Tyypillistä ranskalaista. Kaikki jutut sattuivat kertomaan ruoasta ja juomasta. Sehän sopii, sillä ruokakulttuuri on tunnetusti tavattoman tärkeätä. Ehkä me suomalaiset emme aina muista sitä.

Täällä Suomessa voisimme olla ylpeitä ja kiinnostuneita omista juuristamme. Tietenkin elämme nykyajassa, mutta kuitenkin.

Ranskassa on helpompaa, jos osaa ranskaa. Tosin ranskalaisten kielitaito on parantunut huimasti viime vuosina. Kielet ovat kommunikointia varten. Halu ja asenne auttavat ymmärtämisessä. Kannattaa olla rohkea. Olisi suotavaa ja tarpeellista, että Suomessa opiskeltaisiin enemmän romaanisia kieliä. Vaikkapa kaunista ranskaa!

On kiva olla utelias ja oppia lisää, on tarpeellista ravita aivojaan ja kyseenalaistaa käsityksiään. Se ei ole ristiriidassa omien perinteiden kunnioittamisen kanssa. Tuntuu hyvältä oppia uusia asioita yhteisen Eurooppamme rikkaasta historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Olemme samanlaisia ja erilaisia. Niinhän se menee, eikö vain?

Rovaniemen seudulla helppo tapa Ranska-suhteen luomiseen ja ylläpitämiseen on liittyä paikalliseen ystävyysseuraan. Rovaniemen suomalais-ranskalaisen yhdistyksen seuraava kaikille avoin tilaisuus on torstaina 20.10. klo 18 Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa. Suomenkielisen luennon aiheena on arkkitehtuuri Ranskassa. Vapaa pääsy. Tervetuloa mukavalle kiertomatkalle katsomaan, miten Ranskassa asioista ajatellaan. Kenties hieman isommin kuin täällä?

Marja Jalkanen
Ranskan kunniakonsuli
Rovaniemen suomalais-ranskalainen yhdistys, pj