Nuorgamissa kelkkakausi aluillaan / Lappilainen Kelkkalehti

Nuorgamin lomakeskus on valmiina vastaanottamaan niin ulkomaiset kuin kotimaisetkin matkailijat. Kuva: Raimo Hekkanen

Santeri Hekkanen on valmiudessa vastaanottamaan ensimmäiset talvituristit Nuorgamin lomakeskukseen. Tulossa on väkeä ympäri Keski-Eurooppaa, mutta myös Aasiasta.

– Yleensä ulkomaalaisten kanssa tehdään kahden tunnin kelkkasafari, ajellaan tunturireiteillä, tulistellaan ja nautitaan eväitä omalla tunturimajalla, selvittää oppaana ja lomakeskuksen ”jokapaikan höylänä” toimiva Santeri, joka pyörittää lomakylän toimintaa ympärivuotisesti yhdessä koko perheen voimin.

Ulkomaalaiset kaamokseen, suomalaiset keväthangille

Nuorgamin lomakeskus on kokonaisuus, joka tarjoaa korkeatasoista majoitusta, kahvila- ravintolapalveluja, ohjelmapalveluja. Kesällä toimii myös leirintäalue. Alkutalvi alkaa ensilumilta ulkomaisten turistien kanssa ja jatkuu helmikuun loppuun. Keväthankien loistoa katsomaan matkaavat myös suomalaiset.

– Kevätalvella on pitempi päivä ja silloin tehdään pitempiä kelkkareissuja Jäämerelle 60 kilometrin tai tunturin kautta reilun 100 kilometrin suuntaansa reissuja, selvittää Santeri tulevan talven retkistä.

Kelkan kyytiin pääsee kuski, jolla on oltava ajokortti ja jos mukana on alle 18-vuotiaita, tulee heillä olla traktorikortti. Norjan tuntureille yleensä ajellaan ja katsellaan upeita maisemia. Sevettijärvelle on 80 kilometrin matka ja Utsjoelle 50 kilometriä ja myös näissä maisemissa käydään usein päiväreissuilla.

Santeri tarjoaa perheensä kanssa kelkkailijoille täyden paketin:

– Meiltä saa hyvän palvelun, tasokkaan majoituksen, saunan, maittavat ruokailut ja tarvittaessa myös eväät mukaan safarille. Maastoon pääsee hurauttamaan omalla porukalla, mutta opas lähtee tarvittaessa ekakertalaisia ohjaamaan ja löytämään parhaat reitit.

Lomakylästä on parhaat yhteydet suoraan Pohjois-Norjaan ja Jäämerelle menevälle kelkkareitille sekä pohjoisimman Lapin kelkkareiteille. Nuorgamissa on muutoinkin kelkkailijoille hyvät palvelut, mm. kaksi tankkauspaikkaa, korjaamo sekä varaosamyyntiä. Lisää tietoa pohjoisen Suomen kelkkailusta saa www.nuorgaminlomakeskus.fi

Lue Lappilainen Kelkkalehti täältä 

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto