Mies ehti Santahaminasta Nuorgamiin

Stadin mies Jouko Ortju päätyi Njuorggaan sanoittamaan ja säveltämään. Kuva: Jouko Ortju

Jouko Ortju on kotoisin Stadista ja siirtyi noin parikymmentä paikkakuntaa koluttuaan Lappiin. Ei otsikon mukaisesti Nuorgamiin, vaan niin kuin itse haluaa hattua alkuperäiskansalle nostaa:

–  Asun paikassa nimeltä NJUORGGAN. On muuten maailman hienoin mesta partaa kasvattaa!

Mies on sitä mieltä, että koti kulkee ihmisen mukana. Reissuhommia tehdessään hän on kyllä joutunut viettämään aikaa myös sellaisissa paikoissa, joissa koti ei ole tuntunut kodilta. Koko ajan niissä paikoissa on ollut kiire pois sekä tunne, että jossain pitkällä on jokin odottamassa.

– Nyt ei ole enää kiire. Tunturimaisema, puhtaus, raikkaus ja hiljaisuus ovat mannaa – vastapainoa musiikin tekemiselle ja kirjoittamiselle, vahvistaa Ortju.

Trubaduurilta syntyi bändin kanssa Valveunielämää

Biisien tekovaiheessa kappale soi mielessä ja pitkälle päässä hahmottuu sovituksellisia elementtejä.

– Ne ovat sellaisia juttuja joita ei pysty ulostuomaan trubaduurimeiningillä eli kitara&mies -kokoonpanolla. Jää siis vaihtoehdoksi duunata biisit bändin kanssa.

Valveunielämän biisit ovat otteita elämän kirjosta. Joukkoon mahtuu yks yhteen tositarinoita ja sitten niitä toisia, joiden lyriikka kumpuaa erillisistä yhdistetyistä tarinoista.

– Musiikkipuolella kitara elää eikä kappaleiden pituuksia ei ole kyylätty sekuntikellolla, kestävät minkä kestävät.

Valveunielämää saa Ivalossa R- kioskilla ja S-market Vaskoolissa, Inarissa K-kauppa Kuukkelissa ja Nuorgamissa K-kauppa Auralassa. CD:n voi tilata myös osoitteesta joukoortju.fi

Lue Lappilaisen digilehti maksutta täältä